Bagværk Hjemmebagt brød. Arbejdstid: 50 min. Skal hvile, surdej: mindst 2 døgn. Skal hvile, grunddej: 1 døgn. Hævetid, rugbrødsdej: ca 2 timer. Bagetid i alt: ca 2 timer. Middelsvær at lave. Lav pris. Fryse-egnet.
# Ingredienser
til Rugbrød med surdej
Surdej:
5 g gær
2 dl vand
100 g rugmel (ca 2 dl)
1 tsk salt
Grunddej:
surdej
1½ l vand
1 kg rugmel (ca 20 dl)
500 g knækkede rugkerner (ca 6¼ dl)
1 spsk mørk sirup
2 spsk salt
Rugbrødsdej:
500 g knækkede rugkerner (ca 6¼ dl)
½ l vand
20 g gær
1 spsk vand
grunddej
500 g rugmel (ca 10 dl)
Endvidere: smør til formene
2 forme à 2½ l
*
Sådan laves Rugbrød med surdej
1. dag Surdej:
1. Lun vandet knap håndvarmt (35 °C) og kom det i en skål
med rigelig plads til surdejen; den vokser under syrningen. Rør gæren ud heri.
Tilsæt rugmel og salt og rør surdejen godt sammen.
Lad den stå tildækket et lunt sted i mindst 2 døgn. Surdejen
vokser og bobler let.
Den er god, når den lugter rent syrligt.
3. dag Grunddej:
2. Kom surdejen i en stor skål.
Lun vandet knap håndvarmt (35 °C) og rør det ensartet med
surdejen.
Tilsæt rugmel, knækkede rugkerner, sirup og salt og rør
dejen godt sammen.
Dæk dejen til og stil den til hævning et lunt sted i ca 1
døgn.
4. dag Rugbrødsdej:
3. Hæld kogende vand over de knækkede rugkerner og lad
blandingen svale knap håndvarm.
Rør gæren ud i en spsk let lunet vand.
Rør de knækkede kerner i grunddejen, uden eventuel væde.
Tilsæt den udrørte gær og rør dejen grundigt igennem med
rugmelet.
Konsistensen på den færdige dej er ret lind.
Dejen skal ikke kunne æltes med hænderne.
4. Smør formene og fordel dejen i dem, læg alufolie over.
Lad dejen hæve et lunt sted i ca 2 timer.
5. Sæt ovnen på 200 °C.
6. Sæt formene på nederste ovnrille, stadig dækket med alufolie
og bag dem 1½ time.
Fjern folien og bag brødene færdige yderligere ca ½ time.
Tag brødene ud af formene.
Lad dem køle af på en bagerist med et klæde over, hvis
skorpen ønskes blød, utildækket, hvis den ønskes sprød.
Tips: Tag evt en klump af surdejen fra til næste
rugbrødsbagning.
Opbevaret i et glas med låg i køleskabet holder den ca 3
uger.
Surdejen kan også fryses.
En hurtigere og nemmere løsning til brød bagt med surdej
opnås ved at bruge frysetørret surdejskultur, der forhandles hos mange større
købmænd.
Kan fryses. Holdbarhed: ca 6 måneder.
Se alle de bedste opskrifter med Rugbrød
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------