I Danmark har vi
tradition for at servere store gærkager til kaffen eller teen. De er nemmere at
fremstille end det individuelle wienerbrød - og for det meste lidt mere
bastante, hvilket somme tider kan være praktisk - især hvis der er børn med en
glubende appetit i familien.
Kanelstang
Figenkrans
Adventskrans
Pas på med den
fine gærdej! Gør sådan:
Sørg for, at
køkkenet er lunt- uden træk. Dejen skal have tid til at hæve grundigt. Den har
hævet tilstrækkeligt, hvis den efter et tryk med en finger hæver op igen.
Bagetider er kun
vejledende. Hold øje med ovnen!
En ekstra blank,
gylden overflade fås ved at pensle to gange: første gang med rørt æggeblomme,
lad bagværket stå et kvarter og efterhæve. Så pensler du igen. Denne gang med
sammenpisket æg altså blomme + hvide.
Alt bagværk skal afkøles, inden det serveres.
Adventskrans
1 krans. Hævetid: ca
1 time. Bagetid: ca ½ time
# Ingredienser
50 g gær
3 dl mælk
75 g smør/margarine
3 spsk melis
½ tsk salt
1 tsk kardemomme
500 g (8½ dl)
hvedemel
Fyld:
30 g blødt smør
3 spsk melis
½ tsk kanel
æg til pensling
25 g mandler til drys
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
lidt af den håndvarme mælk.
Smelt smørret i
resten og bland de to ting.
Tilsæt sukker, salt,
kardemomme og ca halvdelen af melet.
Slå dejen sammen.
2. Ælt den på et
melet bord, til den er let og smidig.
Der må endelig ikke
bruges for meget mel.
Dejen må hellere
klistre lidt.
3. Sæt den til
hævning på et lunt sted, tildækket, i ca ½ time.
4. Slå dejen ned og
ælt den let.
Rul den ud på et
melet bord til et langt rektangel.
Smør det bløde smør
ud over og drys med en blanding af sukker, kanel og 2 spsk finthakkede mandler.
5. Rul dejen sammen
og form den til en krans, der lægges på en smurt bageplade.
Lad den efterhæve i ½
time.
6. Kransen kan
snittes foroven, hvis du vil, men det er ikke nødvendigt.
Den pensles med
sammenpisket æg og drysses med hakkede mandler eller mandelsplitter.
7. Bag kransen i en
varm ovn ved 225 °C i ca ½ time.
Se til den 5
minutter før den skulle være færdig - den må ikke blive for brun.
Lad den køle af på en bagerist.
Gå til
toppen af siden
Figenkrans
Figenkransen er en
meget lækker gærkage. Den minder meget om en smørkage, men har ingen creme og
er ikke så fed i smagen.
1 krans. Hævetid: ca
1 time. Bagetid: ca ½ time.
# Ingredienser
50 g gær
2½ dl mælk
75 g smør/margarine
40 g (½ dl) melis
½ citron
Fyld:
50 g mandler
100 g figner
50 g (1 dl) rosiner
50 g mørk chokolade
50 g koldt smør
40 g (½ dl) melis
Glasur:
100 g (2 dl)
flormelis
2-3 tsk vand / citronsaft
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
lidt af den håndvarme mælk.
Smelt smørret i
resten og bland de to ting.
Tilsæt sukker samt
reven skal og saft af den halve citron.
Kom ca halvdelen af
melet i og slå dejen sammen.
2. Ælt den smidig på
et melet bord med så meget mel, den kan tage.
Den må ikke være for fast.
Lad dejen hæve lunt
og tildækket i ca ½ time.
3. Hak mandlerne
groft; de behøver ikke at smuttes.
Hak fignerne og
chokoladen - også groft.
Bland det med
rosiner og melis.
Skær det kolde smør
i tynde skiver.
4. Rul dejen ud til
et langt rektangel, fordel smørret over og drys med resten af fyldet.
Rul dejen fast
sammen som en roulade.
Med en skarp kniv
flækkes rouladen på langs.
Nu har du to lange
halvdele.
Tril dem til to
pølser, der snos sammen.
Lav en krans af den
snoede dej.
Lad den efterhæve ca
½ time på bagepladen.
5. Bag kransen i en
varm ovn ved 200 °C i ca ½ time.
Se til, at den ikke
bliver for mørk.
6. Lad kransen køle
af på bageristen.
Rør en glasur af
flormelis og vand eller citronsaft, en teskefuld væde ad gangen.
Smør den lune krans
med glasuren og lad den stivne.
Gå til
toppen af siden
Kanelstang
1 stang. Hævetid: ca
40 min. Bagetid: ca ½ time.
# Ingredienser
25 g gær
1 dl mælk
75 g smør/margarine
1 æg
3 spsk melis
300 g (5 dl)
hvedemel
Fyld:
75 g smør
40 g (½ dl) melis
1 moset, kogt
kartoffel
2 tsk kanel
1 appelsin
Glasur:
100 g (2 dl)
flormelis
2-3 tsk
vand/appelsinsaft
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
håndvarm mælk.
Lad smørret smelte i væsken, men uden at varme den yderligere op.
Tilsæt æg, melis og hvedemel.
Slå dejen sammen.
2. Ælt dejen på et
melet bord, til den er smidig og lad den hvile, mens kanelfyldet gøres parat.
3. Rør smørret blødt
med melis.
Rør den mosede kartoffel i samt kanel og reven skal af appelsinen.
4. Rul dejen ud til
et rektangel der er dobbelt så langt, som det er bredt.
Smør fyldet på, men
ikke helt ud til kanterne.
Rul dejen sammen som
en roulade og læg den på en smurt plade med sammenføjningen nedad.
Klem den lidt flad
og klip den op i takker ca 1 cm inde hele vejen.
Lad den hæve i ½ time,
lunt og tildækket.
5. Bag stangen i en
varm ovn ved 225 °C i ca ½ time.
Lad den afkøle på
bagepladen.
Glasér den, når den
er kold.
Glasuren røres af
flormelis og et par teskefulde appelsinsaft- eller vand.
Lad den stivne.
Gå til
toppen af siden
Variation
Du får et meget
lækkert, men samtidig et meget forfriskende fyld til gærkager, hvis du ruller
dem sammen om følgende:
100 g (ca.) blød
nougat og 1-2 friske mandariner eller en stor appelsin.
Rul dejen ud som til kanelstang.
Skær tynde skiver med en ostehøvl af den bløde nougat, der skal være kold og
hård.
Dæk dejen med nougat
og fordel mandarin- eller appelsin-både over.
Rul sammen som til
roulade og fortsæt med bageopskriften.
Gå til
toppen af siden