Bagværk Hjemmebag. Arbejdstid: 45 min. Skal hvile, dej: mindst 1 time. Hævetid, dej; 20 min. Bagetid: ca 30 min. Svær at lave. Mellem pris. Fryse-egnet. 4-6 personer.
# Ingredienser til
Smørkage
Dej:
25 g gær
¾ dl mælk
½ æg
2 spsk sukker
¼ tsk salt
½ tsk kardemomme
200 g hvedemel (ca. 3½ dl)
75 g smør
Kagecreme:
2 æg
2 spsk sukker
1 spsk maizenamel
2 dl mælk
½ tsk vaniljesukker
Endvidere:
60 g rosiner (1 dl)
25 g hasselnøddekerner
æg til pensling
Glasur:
100 g flormelis (2 dl) og 2 spsk vand
Springform
*
Sådan laves Smørkage
Dej:
1. Rør gæren ud i den kolde mælk.
Tilsæt sammenpisket æg, sukker, salt, kardemomme og mel.
Ælt dejen godt igennem og lad den hvile koldt ½ time.
2. Rul dejen ud på et melet bord til en firkant på ca 30x30 cm.
Skær det kolde smør i tynde skiver og fordel det over halvdelen
af dejen.
Fold den anden halvdel over og rul dejen ud med let hånd.
Fold den sammen i 3 lag og stil den atter koldt ca et kvarter.
Gentag udrulning, sammenfoldning og 15 min.s koldt hvil, mindst
2 gange til.
Kagecreme:
3. Pisk æg og sukker sammen i en tykbundet gryde.
Undgå aluminium, der kan misfarve cremen.
Tilsæt maizenamel og mælk.
4. Varm blandingen op til kogepunktet under konstant piskning.
Cremen må ikke koge, så kan den skille.
Tag cremen fra varmen, når den tykner, og stil den til afkøling.
Tilsæt vaniljesukker, når cremen er lunken.
Kage:
5. Rul ⅓
af dejen til en rund plade på et melet bord.
Dejpladen skal være lidt større end springformens bund.
Læg dejpladen i formen og tryk den let ind mod kanten.
Smør et tyndt lag kold kagecreme på dejen.
Drys med lidt rosiner og hakkede nøddekerner.
6. Rul resten af dejen til en firkant på ca 15x35 cm.
Fordel resten af kagecremen, rosiner og hakkede nøddekerner herpå.
Rul dejen sammen til en roulade på den smalle led.
7. Sæt ovnen på 225 °C. Skær med en skarp kniv dej rullen i 7
lige store stykker og anbring disse side om side i springformen med snitfladen opad.
Stil smørkagen til hævning lunt og tildækket i ca 20 min.
8. Pensl kagen med sammenpisket æg og bag den midt i ovnen i
ca 30 min., til den er gylden og gennembagt.
9. Lad kagen svale lidt af i formen, før den forsigtigt lempes
over på en bagerist for at køle helt af.
10. Rør en glasur af flormelis og vand og kom den på den helt
kolde kage.
Tips: Fyldet i smørkagen kan varieres. Mandler kan erstatte hasselnødder.
Eller fyldet kan bestå af en blanding af rosiner, sukat og syltet
appelsinskal.
Kan fryses. Holdbarhed: ca 3 måneder.
Sådan laves Smørkage
Dej:
1. Rør gæren ud i den kolde mælk.
Tilsæt sammenpisket æg, sukker, salt, kardemomme og mel.
Ælt dejen godt igennem.
Lad den hvile koldt ½ time.
2. Rul dejen ud til en firkant på ca 30x30 cm.
Skær det kolde smør i tynde skiver og fordel det over halvdelen
af dejen.
Fold delen uden smør over og rul dejen ud.
Fold dejen i 3 lag og gentag udrulningen 3 gange.
Kagecreme:
3. Pisk æg og sukker sammen.
Tilsæt maizenamel og mælk.
Varm blandingen op under konstant piskning, cremen må ikke koge.
Tag cremen fra varmen, når den tykner.
Tilsæt vanilje sukker, når cremen er lunken.
Kage:
4. Rul ⅓
af dejen til en rund plade.
Den skal være lidt større end springformen.
Læg pladen i formen og tryk den let ind mod kanten.
5. Smør et tyndt lag kold kagecreme på dejen og drys med lidt
rosiner og hakkede nøddekerner.
6. Rul resten af dejen til en firkant på ca 15x35 cm.
Fordel resten af kagecremen, rosiner og nøddekerner herpå.
7. Rul dejen sammen til en roulade på den smalle led.
Skær med en skarp kniv dejrullen i 7 lige store stykker.
8. Anbring stykkerne side om side i springformen med snitfladerne
opad.
Pensl kagen med sammenpisket æg, når den er hævet.
Bag den midt i ovnen i ca 30 min. på, 225 °C, til den er gylden
og gennembagt.
Lad kagen svale lidt af i formen.
Lemp den forsigtigt over på en bagerist for at køle helt af.
9. Rør en glasur af flormelis og vand og kom den på den helt kolde
kage.
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------