Abrikos er en stor gulorange stenfrugt, der er rund eller
oval. Frugtkødet er gult og har en fin ferskenagtig smag.
Abrikos: Engelsk: Apricot. Latin: Prunus armeniaca
Sæson: Dansk: -. Import: maj-august
Holdbarhed: 5-7 dage ved 4-6 °C
Anvendelse: Skylles. Kan evt. halveres og stenen fjernes. Svind:
ca 10%
Kan bl.a. anvendes rå i salater, i wokretter, til marmelade eller syltet som
tilbehør til fx isdesserter.
Frysning: Ja, de halveres og stenene tages ud, flås evt. Kan
fryses med eller uden sukker eller overhældes med lage.
Abrikosen stammer sandsynligvis fra det nordlige Kina og den
er sandsynligvis også blevet dyrket der i mere end 4000 år.
Den kom til Europa omkring Jesu fødsel, men forsvandt efter Romerrigets fald.
Senere kom den til Spanien med maurerne og har siden hen bredt sig til resten
af Europa. Abrikoser kan godt tåle vinterkulde, men frost om foråret gør den
ustabil, da de blomstrer tidligt og frosten ødelægger blomsterne.
Abrikos er en stor gulorange stenfrugt, der er rund eller oval. Frugtkødet er
gult og har en fin ferskenagtig smag.
De friske frugter er meget modtagelige overfor stød, og
derfor har vi i Danmark kun kunnet få de tørrede abrikoser. Men i de seneste år
er det blevet muligt at kunne købe friske abrikoser.
Frøene kan anvendes som erstatning for mandler i marcipan,
der så kaldes persipan.
Opskrifter med Abricos
Tilbage til Råvarer.