Agurk. Engelsk:
Cucumber. Latin: Cucumis Sativus
Sæson: Dansk: marts-oktober. Import: hele året
Holdbarhed: 6-7 dage ved 10-12 °C
Anvendelse: Skylles før brug. Svind: ca 5%
Anvendes bl.a. rå til grønne salater, syltede agurker eller til tzatiki.
Frysning: Agurken kan godt fryses og er bedst egnet til
agurkesalat efter optøning. Blanchering er ikke nødvendig. Agurken skrælles
ikke, skæres i skiver og tøs op i stærk eddikemarinade.
Agurken menes at stamme fra Indien og har været dyrket i det
vestlige Asien i mere end 3000 år. Fra Indien spredte den sig til Grækenland og
Italien og videre til Kina. Det var sandsynligvis romerne
som introducerede agurken til resten af Europa.
Der er fundet kildeskrifter som beskriver agurkedyrkning i
Frankrig i det 9. århundrede, England i det 14. århundrede og i Nordamerika i
midten af det 16. århundrede.
Første gang man hører om agurken i Danmark er i midten af 15-tallet, hvor der
var stor interesse for den blandt hoffet.
Omkring 1820 fandtes der agurker i de fleste haver på Falster. Men det er først
indenfor de seneste 50-75 år at den er blevet dyrket i væksthuse.
Agurken er den spiselige frugt fra planten Cucumis Sativus.
Den består hovedsageligt af vand, og energiindholdet er derfor meget lavt.
Agurk er ethylenfølsom.
Opskrifter med agurk
Tilbage til Råvarer.