Ansjosen, Engraulis encrasicolus, er en lille, slank, sølvgrøn/blå fisk, der bliver omkring lang. Den lever blandt andet i Middelhavet (selvom forureningen er ved at fordrive den), omkring Den iberiske
Halvø og i Biscayen. Det er heller ikke usædvanligt at støde på den så højt
oppe som i Den engelske Kanal, ja den har endog strejfet danske farvande. Dog
ikke i nævneværdige mængder. Ansjosfiskerne hævder, at ansjoser kun kan
fanges, når Månen er i aftagende.
Der findes flere arter. På den anden side af Atlanten hedder
den Anchoa hepsetus. Den er mere stribet og grovskællet, men bruges helt som
sin europæiske slægtning. Ansjosen er en af køkkenets væsentligste fisk, det
vil kokke verden over kunne bevidne.
Den spises frisk i de lande, hvor den fanges, men for det
allermest e behandles den, det vil sige den saltes, lages og/eller konserveres
hel eller fileteret, eller rulles til sardeller. Ansjosen ses også røget i
Sovjetunionen, tørret i Mellemøsten eller nedkogt til stærk fiskesauce i Sydøstasien.
Dens meget karakteristiske smag mere end overlever enhver
behandling, det har snarere gjort den bedre. I hvert fald er den uundværlig i
køkkenet: som hors d'oeuvre, i salade nicoise, i saucer og kryddersmør, i
pizzaer og meget, meget mere.
Se de bedste opskrifter med
ansjos
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------