Bakskuld er en jysk fiskespecialitet, også kaldet
"tørre jyder". Det er saltet, lufttørret, røget fladfisk, oftest
rødspætte eller ising. Fisken, som behandlingen gør brun og fast, kan kræve
flåning, men ofte er det nok at varme den i smør på panden og servere den med
tilbehør, der klæ'r anden røget fisk, fx røræg og spinat.
Historien om "Bakskuld". Bakskuld er en
specialitet fra Esbjerg og er røget Hjerting Dab, der er flået og stegt i smør
og serveret med fuldkornsbrød og smør. Navnet "Bakskuld" går tilbage
til, da unge piger plejede at agne fisker-mænds linjer. Dab, som på det
tidspunkt ikke var meget værd, blev kastet på en bakke (bak) som betaling for
pigerne.
Se opskrift med bakskuld
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
INFO: Bakskuld er en saltet, tørret og røget fladfisk. Den
moderne version er koldrøget og dermed mere vandholdig, mens den traditionelle
oprindelige version er en meget tør og langtidsholdbar fisk.
Den traditionelle tilberedning af den gammeldags tørre
version består i at pakke fisken ind i en avis og lægge i kakkelovnens gløder.
Når avisen er væk er fisken klar. Moderne bakskuld tilberedes ved pandestegning
i smør.
Det er især ising, der benyttes, men rødspætte og skrubbe kan
også benyttes. Bakskuld er især knyttet til Fanø, Esbjerg og Blåvand som en
form for egnsret. Den spises på groft rugbrød med fedt, og kaffepunch bør
drikkes til. Ising kendes på vestkysten også som dabs, samme ord som benyttes
om arten i England.
----------- ooo OÔO ooo -----------