Blæksprutten, Cephalopoda, er et bløddyr, en mollusk, og der findes flere hundrede arter spredt i verdenshavene. Fra centimetersmå, lilla havblomster og til 15-18 meter lange tegneserie-uhyrer.
Nogle er ottearmede, octopoda, med let buttet krop, andre er
tiarmede, decapoda, med torpedo- eller klokkeformet krop.
I danske farvande ses både en ottearmet (af arten eledona
cirrosa)(billede øverst) og slægten octopus, og en tiarmet kaldet squid (loligo
forbesi) (billede herover) der holder til i det nordlige Kattegat og Skagerrak.
Der kommer ofte blæksprutter i danske fiskeres trawl, men
langt størstedelen eksporteres. Der er simpelt hen ikke afsætning nok på
hjemmemarkedet. Den blæksprutte, der forhandles frisk herhjemme, har
klokkeformet, blågrå krop og en næblignende mund. Den har otte arme, der
suppleres med to lange føle- og fangarme, tentakler, der kun har sugekopper i
spidsen. Den er ikke ret stor, der går 4-5 blæksprutter på et kilo. Det forslår
til 4-5 personer, afhængigt af tilbehør og tilberedning.
Istandgørelse sker bedst i en balje vand, af hensyn til
blækkirtlen, som man uforvarende kan komme til at trykke på. Den sprøjter langt
og lilla og effektivt. Blækvæske fra sprutter, sepia, har engang været brugt
som farvemiddel.
Skær øjnene og den næb lignende mund væk og skyl og træk
indvoldene ud. Fjern alt, »flipstivere« og eventuel bruskplade, der dog er mest
udtalt i større sprutter, og træk og gnid så den tynde yderhinde af. Ved denne
operation ryger der en del sugekopper. Der er ingen grund til at anstrenge sig
for at fjerne alle sugekopper, hvis de er bløde, de smager også af blæksprutte.
Istandgjorte blæksprutter er elfenbenshvide og glatte. Små
sprutter er i reglen møre nok til at kunne tilberedes temmelig kort og direkte,
fx friteret eller stegt. Større kan det være nødvendigt at koge først, eller i
det hele taget bruge i gryderetter. Det er vigtigt at koge blæksprutter rigtigt
møre. Hærdede blækspruttespisere bruger blækket til tilberedningen.
Blæksprutter fås friske, og der er flest i de tidlige
efterårsmåneder. Squid fås dog allerede i maj. Frosne og konserverede fås hele
året. Konserveret ses de i eget blæk, hyppigst fra Spanien, så står der »en su
tinta« på dåsen.
* Sådan istandgøres blæksprutter (squids)
1. Squid er en lille aflang, nærmest kræmmerhusformet
blæksprutte, der ses allerede i maj.
Der går ca. 15 stk. på ½ kg.
2. Skyl blæksprutterne godt i koldt vand. Træk hovedet af og
de indvolde der følger med.
3. Skær hovedet af fangarmene. Gem dem og kasser hovedet.
4. Træk den tynde hinde af både af krop og fangarme, det går
nemt.
5. Klem de resterende indvolde ud og skyl det tomme
kræmmerhus godt både udvendigt og indvendigt.
6. Nu kan flipstiverne føles og trækkes ud. Blæksprutten er
klar til videre tilberedning.
Se flere
opskrifter med Blæksprutte
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------