Blomkål er nok den kål, der smager mindst af kål, hvilket
skulle have fået Mark Twain til at sige: ”Det er en kål, der har fået en
ordentlig uddannelse.”...
Blomkål: Engelsk:
Cauliflower. Latin: Brassica oleracea botrytis
Sæson: Dansk: juni-november. Import: hele året
Holdbarhed: 4-5 dage ved 4-6 °C
Anvendelse: Visne blade fjernes og stokkens nederste del
skæres af. Hovedet skylles. Smådyr kan trækkes ud af kålen, hvis den lægges i
koldt saltvand i ca. 10 min. Svind: ca 10%
Rå, koges, dampes eller steges i ovn eller på panden.
Frysning: Blomkål kan fryses og skal blancheres i ca. 2-3
min. inden. Deles i buketter, men mister sprødheden efter optøning.
Blomkål har været dyrket i vesten siden 1600-tallet og som
kogt grønsag har den været en af de mest almindelige. Den er i dag en af de mest
populære grønsager og bruges gerne af restauratører verden over. Med en mild og
nøddeagtig smag når den ristes, er den er også blevet meget populær blandt
vegetarer og LCHF.
Den spiselige del består af en mængde blomsterknopper, som
sidder samlet i buketter omkring stokken. Et blomkålshoved er derfor en kraftig
omdannet blomsterstand. De store blade dækker hovedet, så den ikke udsættes for
sollys og dermed bevares den hvide farve.
Flere slags blomkål:
Den hvide blomkål er den mest almindelige at finde i
butikkerne, men i efteråret kan man også finde blomkål i andre farver. Disse
varianter har en anelse anderledes smag og næringsværdi. Fx er den orange lidt
sødere og indeholder mere beta-caroten. Den lilla med sin søde, nøddeagtige
smag har et højt indhold af anthocyanin.
Romanesco er en blanding af broccoli og blomkål og har meget
dekorative lysegrønne hoveder. Smagen er mild og en anelse sødere.
Rig på C-vitamin:
Denne grønsag er rig på C-vitamin. 100 g blomkål indeholder
ca. 75 % af dit daglige reference-indtag. Det er det samme som appelsin.
Opskrifter med blomkål
Tilbage til Råvarer.