Brislingen, Sprattus sprattus, er en lille, 12-14 cm lang, blågrøn sildefisk med savtakket bug og tydeligt underbid. Den kan næppe købes frisk, men bruges hovedsagelig i fiskeindustrien.
De vigtigste ynglepladser er den sydøstlige Nordsø og
Skagerrak, men brislingen kræver i øvrigt vand med lavt saltindhold, og ses
derfor mest langs kyster og i fjordområder. I danske farvande vil det sige
Østersøen og bælterne.
Det er den etårige brisling, der her i Skandinavien - og
specielt i det fjordrige Norge - bruges til fiskekonserves, specielt til det,
der kaldes sardiner, men som altså ikke er det. Den 2-4-årige brisling bruges
til den mere krydrede fiskekonserves, som for eksempel gaffelbidder, og som
erstatning for den ægte ansjos. Røget bruges brislingen til spratts -
Kielersprotten.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------