Estragon er en tyndbladet mørkegrøn urt med en karakteristisk
smag og aroma. Den kan fås i tørret og frisk form, der holder sig i køleskab i 2-3
dage. Der skal kun bruges en tredjedel af den tørrede i forhold til den friske.
Estragon er meget brugt i det franske køkken. Tilberedning mindsker smagen.
Estragon, Artemisia dracunculus, stammer fra Sibirien, men dyrkes nu også overalt i Europa, specielt dog i Middelhavslandene, og mest i Frankrig. Der findes en ukrainsk, og
den smager af mindst, og så findes der den, der er udviklet i Frankrig, og det
er den, der har den mest karakteristiske estragonsmag. Den benævnes fransk estragon,
både når den købes som krydderurt og til udplantning. Estragon vokser fint
herhjemme. Det er bladene og de unge skud, man bruger. Estragon blomstrer ikke
i vort klima, så frø bliver der ikke tale om. Vil man plante estragon, sker det
ved stikling.
Estragon har et utal
af anvendelsesmuligheder. Dels er den en uundværlig del af en række klassiske
franske saucer (med Bearnaise som den kendteste), dels klæ'r den marinader,
dressinger og kolde saucer, fugl, fisk og lyst kød. En omelet med friske
krydderurter - aux fines herbes - er også utænkelig uden frisk estragon. Estragon
kan som andre krydderurter både fryses og tørres. Den vinder ikke ved det. Til
gengæld overlever estragonsmagen fint i olier og vineddiker.
Se de bedste opskrifter med
Estragon
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------