Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 45 min. Skal hvile, fars: ½ time Stegetid: 3½-4 timer. Middelsvær at lave. Høj pris. Fryse-egnet. (8-10 personer)
# Ingredienser
til Gås, farseret:
1 friskslagtet gås (ca. 4,5 kg)
Fars:
500 g skært svinekød (mørbrad eller skinke)
(evt. ½ kalvekød eller rent kalvekød eller oksekød, eller en
blanding af kalv og okse) lever, hjerte og kråse fra gåsen
1 løg
1 spsk hvedemel
2 spsk rasp
2 æg
salt peber
1 kvist timian
2 fed hvidløg
½-1 dl (hønse)bouillon eller vand
Sauce:
stegeskyen
3 spsk hvedemel
evt. kulør
salt og peber
Kødnåle eller ufarvet bomuldsgarn
*
Sådan laves Gås, farseret:
Fars:
1. Pil løget og hvidløgene og del dem et par gange.
Hak kød, indmad, løg og hvidløg en gang gennem kødmaskinen.
2. Rør det hakkede kød med hvedemel, rasp, æg, timian, salt
og peber.
Tilsæt så meget bouillon (vand), at farsen næsten bliver for
løs til at forme.
Lad den hvile tildækket ½ time i køleskab.
3. Gør gåsen i stand, se And, istandgøring af.
Kom farsen i gåsen, men fyld den kun ¾, farsen udvider sig
under stegningen.
Luk åbningen på gåsen med kødnåle eller sy den sammen med
ufarvet bomuldsgarn.
4. Gnid gåsen med salt og peber, og læg den med brystet
nedad på risten over bradepanden.
Sæt den i en 250 °C varm ovn i 7-8 min.
Vend den og steg den 7-8 min. ved samme høje varme, med
brystet opad.
Dæmp varmen til 160 °C og hæld vand ved, når temperaturen er
dalet, ellers fordamper vandet omgående.
5. Steg gåsen 3½-4 timer.
Hæld mere vand ved, hvis bradepanden er ved at koge tør.
Hold øje med kuløren.
Tager den for hurtigt til, kan gåsen dækkes med
pergamentpapir, er den for bleg, kan den efterbrunes ved høj varme, evt. under
grill, kortest muligt.
6. Tag den færdige gås ud.
Læg den på skærebrættet og lad den hvile 10 min. Hviletiden
er vigtig.
Skæres den for tidligt ud, løber saften af den.
Sauce:
7. Si stege skyen fra bradepanden og hæld et par dl kogende
vand i bradepanden, si også det op i saucen.
Lad stegeskyen stå et par min. (i koldt vand), så fedtet kan
samle sig foroven. Skum det af med en ske.
8. Kom skyen i en gryde og kog den op.
Ryst melet sammen med koldt vand i en melryster, hæld det i
under omrøring.
Lad saucen småkoge 5 min.
Smag til med salt og peber, tilsæt evt. et par dråber kulør.
9. Parter gåsen således: Skær lårene af og del dem i over- og
underlår.
Del evt. overlåret en gang til. Tag forsigtigt farsen ud.
Skær vingerne af og skær brystet fra brystbenet.
Skær brystet i skiver, del ryggen i 4-5 stykker.
Skær farsen i skiver og anret gås og fars på et varmt
serveringsfad.
Server saucen og Brune kartofler til og rødkål eller en
råkostsalat med rødkål, æbler og nødder. Endvidere kan både surt og sødt
serveres til:
Asier, syltede, Agurker, syltede, tyttebærsyltetøj eller
ribsgelé.
Tips: Gåsen kan udbenes før farsering, se Fasan,
udbening af. Så må kødmængden til farsen forøges til 650 g og stegetiden nedsættes
til 3-3½ time.
Saucen kan evt. beriges med lidt rødvin eller portvin.
Kan fryses. Holdbarhed: 3 måneder.
Se flere
opskrifter med Gås
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------