Grøn ært, Pisum sativum, er en gammel kulturplante, der stammer fra Middelhavsområdet. Her i Danmark dyrkes den såkaldte have-ært, der er sød, samt mark-ærten (Pisum arvense), der har en lidt besk smag. Sidstnævnte bruges mest til dyrefoder.
Det er de umodne frø af ærteplanten, der spises, og de skal
befries for bælgen, der dog befriet for sin seje hinde også kan spises, evt.
som del af en ret. Kvaliteten inddeles efter størrelse.
Jo mindre ærter jo finere, og jo dyrere.
Sukkerærter, eller slikærter, er en særlig slags ærter med
sabelformede bælge, der falder ind om frøet (ærten). De har ingen hinde i
bælgen og spises derfor hele, ært og bælg sammen. Deraf deres franske køkken
navn poismange-tout - det vil sige »spis-det -hele-ært«.
Grønærter fås både på dåse og dybfrosne inddelt i
størrelser: grove, mellemfine og fine. Grønærter kan også tørres, hvorved de
bliver holdbare og anvendelige i mange vintersupper og puréer. Man kan også
lade dem sidde i bælgen og modne helt, før man tørrer frøene til gule ærter.
Se de bedste opskrifter med
Ærter
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------