Her kommer nogle gode råd om det, som er vigtigt at tænke
på, når du skal koge dine grønsager.
• Ved tilberedningen af grønsager, bliver deres struktur
mere porøs, så næringsstofferne bliver lettere at optage for kroppen.
1. Forskellige grønsager kræver forskellige metoder ved
kogningen. Naturligvis kan kartoflerne ikke blive møre, samtidig med de sarte
sukkerærter, eller de porøse broccolibuketter.
2.Porøse grønsager, som fx broccoli skal koges i en gryde
med rigeligt vand.
Vandmængden er vigtig, eftersom grønsagerne ikke må trykkes
sammen.
3. Flade og lidt fastere grønsager, fx gulerodsmønter kræver
ikke så meget vand. Den lille vandmængde gør, at smagsstoffer og vigtige
næringsstoffer bevares.
4. Grønne og lidt sarte grønsager, fx sukkerærter skal koges
(blancheres) en ganske kort stund, men det er vigtigt, at man har rigeligt med vand
i gryden.
5. Når grønsagerne er færdigkogte, skal de straks spules med
koldt vand, eller lægges et øjeblik i isvand. Afkølingen gør, at kogningen
stopper.
6. Om man skal koge med eller uden låg, er et godt
spørgsmål.
Hvis man ser økonomisk og energibesparende på sagen, så skal låget lægges på.
Ved kogning af rodfrugter og kartofler skal låget på. Ofte
brydes kemiske bindinger i levnedsmidlerne under kogningen og der frigøres
stoffer, som kan være skadelige for sundheden. Disse skadelige stoffer skal føres
bort ved hjælp af dampen, som opstår ved kogningen.
Bønner skal man helst koge uden låg, eftersom der udvikles
såkaldt blåsyre, som er vandopløselig og som kun kan fordampe i en åben gryde.
Se alle de bedste
tips og gode råd her: Info
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.