Høns er hårdføre og produktive husdyr som holdes overalt i verden. Høns menes at være domesticeret primært fra røde junglehøns som bor i sydøstasiatiske jungler. De 3 andre arter af junglehøns har formodentligt også været indblandet.
Levetid: 5–10 år
Hane - se Fjerkræ,
tamt.
Høns
Hønsene benævnes forskelligt efter alder og køn. Høns er en
flertalsform, hvis der både er høner og haner. Hunnerne kaldes høner, hannerne
kaldes haner (i visse dialekter kok), ungerne kaldes kyllinger, Høner der ruger
kaldes skrukhøner, høner der passer en kyllingeflok kaldes hønemødre eller
kyllingeførere.
Kapuner er kastrerede haner. Unge dyr kaldes unghøns,
hønnikker, hanekyllinger, m.m.
Der er udpræget forskel på kønnene (kønsdimorfi) hos høns. Hanen
har en forskellig fjerdragt fra hønerne med lange krumme seglfjer på halen.
Hanen har større kam og en mere lodret kropsholdning end hønerne og en
anderledes adfærd. Forskellen er dog ikke altid lige stor hos alle hønseracer.
Hos nogle racer er fjerdragten stort set ens, og det kan tage meget lang tid
før man med sikkerhed, kan kønsbestemme kyllingerne. Dette gælder fx for
silkehøns.
Billederne viser variationen mellem haner af forskellige
hønseracer.
Fodbefjeret hane
Plymouth rock hane
Hane i græs
Biologi
Vilde høns lever i små flokke i og omkring skovbrynet.
Føden består af frø, spirer, smådyr, nedfaldsfrugt og lavt hængende bær.
Under fødesøgning skraber høns instinktivt i jorden og finder således en del
insekter, orme og lignende. Hvis de finder store mængder eller noget ekstra
lækkert, tilkalder hønsene de andre høns med en karakteristisk lyd.
I hønseflokken er der en streng hakkeorden, hvor hver høne
har sin veldefinerede plads. Hanerne er øverst i hønsenes hakkeorden. Da høns
kun kan huske ca. 25-30 individers plads i hakkeordenen bryder flokken sammen
når den når over dette antal, og i naturen vil flokken splittes på dette
tidspunkt. Unge haner vil blive jaget ud af flokken af den eller de gamle haner
ved kønsmodenhed, medmindre flokken er stor og der ikke er for mange ældre
haner allerede.
Høns
Lyden af høns, der forlanger foder
Signaler
Hønsene "klukker" jævnligt til hinanden for at
holde sammen på flokken, for at markere deres personlige afstand til de andre
høns (ved at stirre vredt og knejse), for at meddele om ekstra fine fødefund
(en hysterisk pliiiirrrrrren), samt for at advare om forskellige former for trusler
(moderat, men skarpt GOK! GOK! for kendte mindre farlige trusler, og endelig en
flaksen rundt med en advarende og alarmerende GOK! GOK! for ukendte og muligvis
meget farlige rovdyr).
Kyllingerne har en vedvarende sprød pippen, som hele tiden
orienter hønemoderen om hvor de opholder sig. Hun har så til gengæld en speciel
klukken, når hun har fundet noget spiseligt til dem. Lyden svarer til hanens
kald, når der er mad.
Hanen viser godter til hønerne: Han viser mad til hønerne
ved at samle det op med næbbet og smide det igen samtidig med han siger
god-mad-lyden. Han viser gode redesteder fx ved demonstrativt at gå ind og ud
af redekassen.
Hanen galer for at advare andre haner mod at trænge ind på
dens territorium, for at holde sammen på flokken og for at markere sig som
førerhane overfor resten af flokken. Hanen er kendt for at gale højt ved
solopgang, men den galer dog også på andre tidspunkter. Et højt, klart gal
giver indtryk af en stor hane.
Soignering,
fjerpudsning og støvbadning
Et par gange om dagen vil hønsene udvise soigneringsadfærd.
Når de er mætte og veltilpasse vil de give sig til at pudse fjer med næbbet. En
gang imellem støvbader de i en tør plet jord eller sand, hvor de skraber sig en
blød fordybning, lægger sig på ryggen og siden i en stor, social bunke, mens de
skraber sand og jord op i kaskader, så de får det ind mellem fjerene. Bagefter
ryster de sig, og pudser fjer igen.
Æglægning
Høner lægger æg uafhængigt af en hanes tilstedeværelse, men
hanen er nødvendig, såfremt æggene skal udruges, da de i så fald skal være
befrugtede.
Når en høne skal lægge æg, opfører hun sig rastløst, hvilket
får hanen til at vise et redested. Hønen foretrækker at lægge æg et mørkt sted
– fx under en busk, eller i en redekasse. Hun skraber en fordybning i underlaget,
former det rundt med sit bryst, kaster kviste og strå over skulderen og lægger
derefter dagens æg. OG så kagler hun og styrter rundt et stykke tid. De lærde
strides stadig om den dybere grund for høner så pudsige og karakteristiske
adfærd efter æglægningen. En af forklaringerne er at hendes højrøstede adfærd
forvirrer evt. fjender. Om foråret hænder det, at en høne (alt efter race)
efter lægningen af 15-20 æg bliver skruk.
Skruk og udrugning
Når en høne er skruk, byder dens instinkt den at ruge. En
høne i denne tilstand ligger konstant fladtrykt i redekassen, og siger truende
og advarende lyde, når andre nærmer sig. En enkelt gang om dagen forlader
skrukken reden for at drikke lidt vand og skide en ildelugtende klat. Hønseæg
er 21 dage om at blive ruget ud. Hønen har inden rugningens start ventet til
reden var fuld af æg, for at alle kyllingerne skal klække nogenlunde samtidig.
Et stykke tid inden æggene klækker, begynder de næsten færdige kyllinger at
pippe. Kyllingerne har en lille næbtand på oversiden af næbbet som de bruger
til selv at hakke toppen af ægget af med. Hønemoren hjælper ikke de kyllinger,
som ikke selv kan komme ud – de er fortabt. Hønen ruger gerne et ekstra eller
to døgn efter den første kyllings klækning, for at få de sidste kyllinger med.
Kyllinger
Nyklækkede kyllinger kan ikke selv holde varmen,
og må enten passes af deres hønemoder eller opbevares i en kasse med varmelampe
over. De behøver ikke spise noget pga. af æggeblommens høje næringsindhold, men
kan vente indtil 24 timer med at få deres første måltid – derfor kan man handle
med og sende daggamle kyllinger.
Territorium
En hane råder over et mere eller mindre afgrænset yngleterritorium,
hvori der er flere høner. To haner kan godt deles om et territorium, hvis der
er tilstrækkeligt med høner til begge, men oftest vil hønerne fordele sig
mellem hanerne.
Parring
Hanen vil flere gange om dagen parre sig med de højest
placerede høner i hakkeordnen. Parringen indledes som regel med at hanen gør
haneben ved at spankulere udstrakt om hvorefter hønen gør sin ryg flad og går
ned i knæ (bøjer ned i anklerne). Hanen springer op på hønens ryg og tager fat
i hendes nakkefjer for at holde balancen – høns har ingen ydre kønsorganer, så
det kræver samarbejde at få de to gatåbninger til at mødes. Efter parringen
ryster hønen fjerdragten på plads.
Eventuelle underordnede haner vil også forsøge at snige sig
til at parre hønsene. Hvis det lykkes uden at førerhanen griber ind, vil det
ofte være med lavere rangerende høner.
Æg
Junglehøns lægger cirka et dusin æg om året, mens tamhøns
kan lægge så meget som op til 315 æg om året. Æggene lægges dagligt i serier
med en eller flere dages pause imellem. Æggene kan være brune, hvide,
kakigrønlige eller blå – det afhænger af racen. Den enkelte høne lægger altid
næsten samme farve æg. Æggefarven har for det meste ikke noget med fjerfarven
at gøre. Men hos brune, hvide og laksefarvede høns, bliver ægget næsten altid
den farve hønen er.
Industri
Burhøns
Skrabehøns
Fritgående høns
Økologiske høns
Erhvervshønseholdere bruger som regel forsvindingsreder til
hønerne, så æggene ikke bliver snavsede af at hønerne træder på dem, og så
synet af en rede fyldt med æg ikke skal stimulere en høne til at blive skruk.
Fjerpilning
Nogle flokke af høns kan have en destruktiv adfærd der
kaldes fjerpilning. Fjerpilning får hønsene til at plukke hinanden for fjer, så
de får store nøgne pletter. Adfærden skyldes fejlprægning i kyllingealderen:
kyllinger skal have adgang til passende underlag på et bestemt tidspunkt under
deres opvækst. Underlaget skal være prikket og løst, fx sand eller jord. Det
kan også skylles stress, som tit ses hos burhøns, fordi de ikke får den plads
de behøver. Høns med denne vane, kan godt kureres ved hjælp af en plastikdims
man sætter på næbet, så hønen ikke kan fokusere på dens mål.
Se de bedste opskrifter med
Hane
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper
dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------