Havrerod, Tragopogon porrifolius, hedder også porrebladet gedeskæg. Den minder lidt om skorzonerrod, er altså lang, tæt og smal, men roden er mere uregelmæssig. Bladene minder om porrens, og den får violette blomster. Havrerod bruges så at sige ikke mere, men den kan spises, kogt eller
stuvet. Sæsonen er efterår og vinter, men den er ikke i almindelig handel.
Tragopogon porrifolius er en plante dyrket til sin
prydblomst og spiselige rod. Den vokser også vild mange steder og er en af de
mest kendte arter af salsify-slægten,
Tragopogon.
Havrerod skal tilberedes - rå smager den ikke så godt.
Tilberedes kan den til gengæld på utallige måder: fx råstegte i ovn, gerne med
lidt ingefær og citronskal (se billede herover). Eller i supper, tærter eller
smørdampede som asparges. De spæde blade og skud af havrerod kan også spises i
en salat.
Prøv fx en med havrerod, perlebyg, aubergine, svampe og
citron (billede herover).
Havrerod er en hit-grønsag i New York - på engelsk hedder
den Salsify (oyster Plant).
Havrerod ligner skorzonerrod meget i både dyrkning og
anvendelse.
Havrerod udskiller en gummiagtig substans, der farver både
ens fingre og rødderne selv rødbrune, når de skrælles. Derfor bør man bruge
handsker, når de renses, og straks lægge dem i vand med en smule citronsaft,
når de er skrællede og indtil de skal bruges.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------