Logo

Helt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Helt 

 
Helt, Coregonus lavaretus, er en sølvskinnende laksefisk, der almindeligvis bliver 60-80 cm lang. Den gyder og lever delvis i brakvand, men søger også ud til havet. Helten er vidt udbredt i Nord- og Mellemeuropa og fiskes også i danske - specielt jyske - åer og fjorde.

 
I Nordskandinavien og andre steder i Europa er den en yndet spisefisk. Herhjemme har den hidtil ikke været brugt meget, til trods for dens fortræffelighed. Det ret fede kød er særdeles fint røget.
Sæson det meste af året. Den skal bestilles.

 
Udseende
Heltslægten omfatter slanke og sølvblanke fisk, der kan minde meget om sild. Helten adskiller sig fra sild med fedtfinnen, som den har til fælles med andre lakse-fisk. Typiske kendetegn er heltens dybt kløftede hale og den lille mund. Max. længden er ca. 70 cm. Kødet er lyst.

 
Oprindelse
Helten er udbredt i hele Danmark, store dele af Europa samt Nordamerika. Den lever primært i vandrige åer og dybere søer, men færdes dog også i brakvand og flere fjorde. Købes helt hos fiskehandleren, stammer de typisk fra Danmark og Sverige. Blandt fødeemnerne findes vandlopper, dansemyggelarver, dafnier og døgnfluelarver.

 
Anvendelse
Velegnet til stegning. Størsteparten af helt bliver røget som hele fisk. Det giver meget fast, lyst kød og fast skind. Røget helt kan lunes eller steges.

 
Sæson
Hele året.

 
Næringsindhold
Helten er en middelfed fisk, der indeholder sunde fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g: Energi: 483 kJ. Protein: 21,7. Kulhydrat: 0,0. Fedt: 3,0.

 
Se de bedste opskrifter med Helt
Vi har desværre ingen opskrifter med fisken Helt (har du en, så send den gerne til os)

 
Enhver tilberedning, der gælder for laks, kan bruges til helt.
Se de bedste opskrifter med Laks


Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner,Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.

Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.194 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her