Hornfisk. Engelsk: Garfish. Latin: Belone belone
Hornfisk lever i salt- og brakvand i det østlige
Atlanterhav, Middelhavet og Østersøen. Den er en typisk overfladefisk og har et
trækmønster, der ligner makrellens.
Sæson: April - oktober. Højsæson: april-maj og
august-september
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved
indkøb. Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares
under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur
- oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse: Hornfiskens kød er hvidt og fast. Den kan
anvendes både stegt, dampet, grillet og kogt.
Frysning: 2-3 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være
friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Kendetegn: Hornfisk er let at genkende på den lange tynde
krop, hvilket gør den til en fantastisk svømmer. De hornagtige kæber med de
mange nåleformede tænder minder lidt om et næb.
Bugen er hvid, ryggen er mørkeblå og langs siderne har den en let grøn farve.
Kødet er hvidt og fast og kan virke lidt tørt. Hornfiskens ben har en lysegrøn
farve og det afskrækker nogle mennesker fra at spise fisken. Den grønne farve
skyldes et uskadeligt farvestof, vivianit, inde i fiskebenene og når benene udsættes
for lys skifter de fra hvid til grøn.
Hornfisken findes overalt i de danske farvande. Den måler
typisk 60-70 centimeter, men kan i sjældne tilfælde blive helt op til cirka 1,2
meter og vejer da 2 kilo. Dens maksimale levealder er 18 år. Hornfisken har
hverken mindstemål eller fredningstid.
Hornfisken gyder første gang i en alder af to år. Gydningen
foregår i maj til juni måned, hvor den trækker ind på lavt vand. Dens føde
består primært af krebsdyr, men den jager også småfisk som sild, brisling og
tobis. Hornfiskens største fjender er marsvin, større fisk og fugle.
Den er sølvfarvet og har næblignende forlængede kæber med
spidse tænder. Hornfisk har ligesom ålekvabben, grønne ben, hvilket skyldes
tilstedeværelse af farvestoffet biliverdin (ældre oplysninger om, at farven
skulle skyldes vivianit, er fejlagtige, men gentages stadig, i fx Våra fiskar
fra 2006). Efter alt at dømme har den grønne farve ingen praktisk funktion.
Hornfisken er populær blandt lystfiskere, som hvert år
strømmer til kysterne for at fange hornfisk. De første hornfisk fanges typisk i
midten af april. Fiskeriet ebber gerne ud i slutningen af maj. Hornfisk fanges
på blink, flue, silkekrog eller bobleflåd med sildestykker.
Levested: Hornfisken er udbredt i det østlige Atlanterhav,
lige fra Marokko til Nordnorge. Om foråret vandrer stammer fra de Britiske Øer
til de danske farvande for at yngle og blive sommeren over. Dette sker på meget
faste tidspunkter på året, og man kan derfor ofte se kyststrækninger tætte af
lystfiskere, som fisker efter hornfisk.
Føde: Hornfiskens føde består af bl.a. torskefisk, sild,
blæksprutter og krebsdyr. Den jager om dagen, da den er afhængig af at kunne se
sit bytte.
Størrelse: Hornfisken bliver op til 70-90 cm lang og kan
vejer 1-2 kg.
Kønsmodning: Fisken er kønsmoden når den er 2 år. De trækker
ind i vores farvande, Kattegat og Bæltehavet, for at gyde. De gyder om foråret,
i april og maj, og lægger mellem 1000-45.000 æg afhængig af hunnens størrelse.
De gyder i lavt vand, hvor de store æg klæber sig fast til sten og tang og de
klækkes efter 3-5 uger. Hunnen æder meget lidt i yngleperioden, og efter
gydningen bliver de i vores farvande sommeren over for at komme til hægterne.
Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og
ikke på bunden eller ved kysterne.)
Ernæring: Halvfed fisk (2-8 g fedt pr. 100 g fisk)
Opskrifter med Hornfisk
Tilbage til Råvarer.
TIPS:
Udbenerjern som fiskehandlere og fiskere bruger til at
fjerne ben i hornfisk.