Hvede, Triticum vulgare, er en kornsort, der dyrkes over det meste af Jorden. Men der er forskel på kornets sammensætning. Fx er glutenindholdet størst i hvede, der vokser i tørt og varmt klima. Dansk hvedemel er et ret tungt hvedemel, fattigt på gluten, på grund af den ofte våde danske sommer. Derfor
importeres der glutenrigt hvedemel blandt andet fra USA og Frankrig. Men det
skal med, at der kan laves udmærket, velsmagende madbrød med dansk hvedemel, selv
om det ikke hører til i den letteste genre.
Hvede forarbejdes til forskellige finhedsgrader. Knækkede
hvedekerner er den groveste version. Det er blot groft knuste (netop knækkede)
hvedekerner med skaldele. De har ifølge sagens natur et stort fiberindhold. Til
gengæld er bageevnen ringe, så knækket hvede skal altid blandes med finere
hvedemel. Hertil kommer, at det vanskeligt opsuger væde, og derfor er det en
nødvendig regel at udbløde, eventuelt skolde, hvedekernerne først og forlænge
hævetiden.
Fuldkornshvedemel er det næstgroveste. Det er groftmalede
hvedekorn der, ligesom de knækkede hvedekerner, indeholder alle hvedekornets
bestanddele, også skal og dermed fibre. Også her er der tale om ringe bageevne,
så også her skal der blandes med lettere hvedemel og hævetiden forlænges.
Grahamsmel er også groftmalede hvedekorn. Det er dog noget
finere formalet end fuldkornshvedemelet. Man kan sige, at det ligger et sted
mellem almindeligt hvedemel og fuldkornshvedemel. Det er, som de herover
nævnte, ikke sigtet og indeholder derfor også alle kornets bestanddele,
inklusive skaldele. Næringsværdien er stor, bageevnen ringere end almindeligt hvedemels,
hvorfor det ofte blandes med dette. Også her bør hævetiden forlænges.
Hvedemel er fintmalet, fintsigtet hvede, der under maling og
sigtning sætter ydre skaldele, kim og klid over styr. Hvedemel består af
kornets inderste, proteinrige kerne. Men raffineringen har kostet
næringsværdi, og derfor tilsættes alt dansk hvedemel B1- og B2-vitaminer, jern,
kalk og ascorbinsyre (C-vitamin). C-vitaminet ilter melet, men går til i
varmen. Af hensyn til iltningen er det derfor en god ide at sigte melet, når
man arbejder med det til bagning, det gør det lettere. Når hvedemel er så
eftertragtet til bagning, er det på grund af det store indhold af protein og
stivelse, der ved æltning udløser den nødvendige gluten, der får brødet til at
hæve fint og holde formen.
Hvedemel indgår også i sigtemel, og så fås der diæthvedemel
beregnet på mennesker, der ikke tåler gluten eller laktose (mælkesukker).
Hvedeflager er valset (dampet) hel hvede. Det kan bruges som
valsede havregryn.
Hvedeklid er kornets yderste kornlag (skal og hinde), det er
fiberrigt og udmærket i begrænset mængde. For meget, og det vil sige daglig
brug, kan ikke anbefales.
Klid indeholder fytin (en syre, der forekommer naturligt i
korn), der menes at hæmme optagelsen af specielt kalk i menneskekroppen. Men
det skal med, at fytin nedbrydes af fytase, der også er i kornet, og at fytase
udløses i surt miljø. Blander man derfor kliddet med surmælksprodukter eller i
surdej, vil fytinet forsvinde under hævning, bagning eller fordøjelse. Klid kan
indgå i bage-ingredienserne, men ses hyppigst i morgenmadssammenhæng, som drys.
Hvedekim er små hvedeflager, fremstillet af kornets inderste
del, hjertet. Det bruges dels til hvedekimsolie, dels som drys. Det er særdeles
E-vitaminrigt.
Hvedespirer er simpelt hen spiret hvede, der dyrkes og
spises ligesom andre spirer, fx af bønner og linser.
Mannagryn fremstilles af hvedens inderste kerne, temmelig
groft malet. Hvor der anvendes udenlandsk, glutenrigt hvedemel til grynene, kan
de være gule. Er de farvede, skal det fremgå af emballagen.
Semulje (gryn) fremstilles som mannagryn, af hvedekornets
inderste del, kernen, men males finere. Semuljegryn kan bruges til Couscous.
Bulgur er et dampbehandlet hvedeprodukt, der fås i
forskellige finhedsgrader. Se Bulgur.
Vægttabel 1
dl 1 spsk
Hvedemel (flormel) 55-60
g 10 g
Grahamsmel 60
g
Fuldkornshvedemel 60-65
g
Knækkede hvedekerner 50-55
g
Hvedeklid 25-30 g
Hvedekim 30 g 5 g
Mannagryn og semulje 70
g 11 g
Se de bedste opskrifter med
Hvede
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------