Is kan deles i to hovedtyper: is baseret på vand/frugtsaft/puré, og is baseret på fløde/ mælk/æggeblommer.
Granité fremstilles af ren frugtsaft, kaffe eller anden
koncentreret ekstrakt, og sukker. Den smelter næsten omgående, selvom den
serveres i kolde glas. Den spises/drikkes halvsmeltet.
Sorbet er frugtis baseret på sukkerlage og frugtsaft, ofte
tilføjet vine eller likør og marengsmasse. Sorbet serveres også i kolde glas,
og holder konsistensen lidt længere end granité, men også sorbet kræver helt
kolde glas og ske, så den kan spises/ drikkes.
Flødeis er fløde/mælk kogt, ofte med vanilje, og legeret med
æggeblommer. Den sødes med sukker og kan smagsættes med næsten alt, chokolade,
nougat, frugt, likør osv.
Parfait (det betyder fuldendt) er æggeblommer rørt med
sukker/flormelis evt. over vandbad, afsvalet og blandet med pisket fløde. Også
parfait kan smagsættes efter ønske. Det er en is af lidt blødere, federe konsistens
end flødeisen.
Granité og sorbet kan fryses i ismaskine, en form med
indbygget vinge, der rører massen igennem med jævne mellemrum. Har du ikke en
ismaskine (sorbetiere), må sorbeten røres med jævne mellemrum, så snart den
begynder at stivne. Det er vigtigt at skrabe siderne ned, så isen ikke fryser
flaget eller nålet.
Flødeis og parfait skal vendes/røres et par gange den første
time af frysetiden for at hindre æggeblommerne i at synke til bunds.
Jo sødere is, jo længere frysetid, også hvis sødemidlet er
vin eller likør.
De forskellige is typer serveres alene (granité og sorbet af
og til før hovedretten i en større menu), men de kan også serveres sammen,
enten i coupes, eller som islagkage eller isbomber.
Se flere
opskrifter med Is
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------