Spansk kørvel smager af anis og fennikel. Den sødlige smag er perfekt i det søde køkken, men kan også sagtens finde vej til det salte - især til fisk.
Spansk kørvel eller Sødskærm er en 50-120 cm høj krydderurt.
Den er i Danmark vildtvoksende i løvskove og langs veje. Blade og frø anvendes
som krydderi i madlavning og brændevin. Smagen minder om lakrids eller anis
(deraf det østjyske navn: Anis-kål).
Kørvel, spansk. Engelsk: Cicely. Latin: Myrrhis odorata
Sæson: Dansk: -. Import: -
Holdbarhed: 2-4 dage ved 2-6 °C
Anvendelse: Bladene er velegnede til kørvelsuppe og grønt
drys. Frø og blomster kan bruges i salat, desserter og frugtgrød. Rødderne kan
hele året bruges som grønsag og syltes. Den er også velegnet som snapseurt.
Spansk kørvel er af vesteuropæisk oprindelse og er
almindelig i dele af Vesteuropa, hovedsagelig Skandinavien. Den spanske kørvel
ligner den almindelige kørvel i udseende, og den kraftige duft minder om en
blanding af lakrids og anis.
Spansk kørvel eller Sødskærm er en 50-120 cm høj krydderurt.
Den er i Danmark vildtvoksende i løvskove og langs veje.
Risiko for forveksling: Spansk
kørvel kan forveksles med andre skærmplanter, hvoraf du især skal være
opmærksom på den giftige skarntyde. Stænglen på skarntyde er glat med blåligt
skær og rødplettet forneden. Det særlige ved spansk kørvel er desuden dens duft
og smag af lakrids - det er der ikke andre skærmplanter, der har, så du kan
altid kende spansk kørvel ved at knuse et blad mellem fingrene og dufte efter
lakrids.
Opskrifter med spansk kørvel
Tilbage til Råvarer.