Karljohansvampen er en kendt og skattet spisesvamp i Europas køkkener. I det franske køkken er den kendt som cèpe. Den er af rørhattefamilie, hatten kan blive meget stor, op til en snes centimeter i diameter, den er rødbrun og undersiden består af utal: lige små, nærmest
krapgule rør. Stokken er stor og tyk.
Der findes op til 50 arter rørhatte, men svampekendere
holder sig til 3-4-5 hovedarter, der er nemme at kende. Der findes også giftige
(dog ikke dødbringende) rørhatte. Man bør rådføre sig med kendere og seriøs
svampelitteratur, før man begiver sig ud på egen hånd i nåle- eller bøgeskov
for at finde rørhatte. Rørhatten er afhængig af træer og vokser ikke på åben
mark.
Den kræver specielle vækstbetingelser og kan derfor ikke
dyrkes som fx champignon og østershat.
Rørhatte skal mørne i smør ved svag til jævn varme og
overflødig væde hældes fra. (Gem den). Den egner sig ikke så godt til
kortstegning ved høj varme, sådan som det kan gøres med svampe med en fastere
struktur. Hatten kan være slimet så bør skindet flås af, ellers bliver det hele
for blødt. Beskadigede rør bør også fjernes før tilberedning. Rørhatten kan
findes fra juni til september-oktober. Den ses ikke i almindelig handel.
Rørhatten egner sig ikke til frysning, men er derimod udmærket at tørre.
Karljohan svamp, populær-navn for svampearten Spiselig
Rørhat, Boletus edulis.
Navnet stammer fra den svenske konge Karl XIV Johan (1763-1844),
som angiveligt holdt meget af at spise svampen. Den er også blandt Europas mest
eftertragtede spisesvampe.
Et godt kendetegn, ud over at det er en rørhat, er at kødet
er helt hvidt og på flere andre sprog hedder den da også "den hvide
svamp".
Voksesteder
Spiselig rørhat danner ektomykorrhiza med både løv- og
nåletræer. I månederne august og september finder man oftest svampen i løvskov,
mens man i oktober ofte har større held i granplantager og langs med
skovvejene.
Boletus edulis
Forvekslingsmuligheder
Boletus reticulatus
Karljohan svampen kan forveksles med Sommer-Rørhat, Boletus
reticulatus. Denne art af rørhattene er også spiselig.
Tylopylus felleus
En mindre behagelig forvekslingsmulighed er den uspiselige Galderørhat,
Tylopilus felleus. Den er ikke giftig, men smagen er meget bitter.
Der findes en række spiselige og velsmagende rørhatte der
ligner Karljohan, dvs. de har en relativt stor brun hat og gullige rør, samt
en hvidlig stok, evt. med en vis brunfarvning.
Hat fedtet/slimet
Karljohan (Boletus edulis): Hat 10-15 cm, fedtet/slimet, kød hvidt, skifter
ikke farve ved såring
Brunstokket rørhat (Boletus badius): Hat 6-12 cm, fedtet/slimet, kød hvidt,
anløber svagt blåligt ved såring af friske eksemplarer
Brungul rørhat (Suillus luteus): Hat 5-10 cm, fedtet/slimet, kød blegt gult,
stok med tydelig ring, under ringen har ældre eksemplarer brun stok
Hat tør
Sommer-rørhat (Boletus reticulatus): Hat 10-15 cm, tør, kød hvidt, skifter ikke
farve ved såring
Filtet rørhat (Boletus subtomentosus): Hat 4-10 cm, tør, rør gule til
gulgrønne, anløber svagt blåligt ved tryk, kød hvidgult
Dugget rørhat (Boletus pruinatus): Hat 5-10 cm, tør, rør bleggule til gule, kød
bleggult, anløber svagt blåligt ved såring, hatten ser ud til at være dækket af
dug, men det er i virkeligheden bittesmå skæl der givet det duggede udseende.
(spiselig, men ikke så god)
Desuden findes der nogle få andre rørhatte der ligner Karl
Johan, men ikke er spiselige på grund af en meget bitter og gennemtrængende
smag, bl.a. Galderørhat
Se de bedste opskrifter med Karljohan svampe
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------