Kartofler kan tilberedes på et utal af måder, men du går
aldrig galt i byen med den perfekt kogte kartoffel: Læg kartofler i en gryde
med vand og salt. Kog dem i 12 minutter og lad dem trække 8 minutter i det
varme vand.
Kartoffelplanten er en 25-100 cm høj urt, der er almindeligt
dyrket for sine store, stivelsesholdige rodknolde. Kartoflen hører til blandt
verdens mest dyrkede afgrøder. De overjordiske dele af planten er giftige, og
det gælder i et vist omfang også knolde, som har ligget i jordoverfladen, så de
er blevet grønne.
Kartoffel. Engelsk: Potato
Sæson: Dansk: Nye kartofler: maj/juni - august. Modne: hele
året (afhænger af sæson)
Import: hele året
Holdbarhed; 4-5 dage ved 8-10 °C
Anvendelse: Nye kartofler skylles og kan skrubbes let.
Lagrede kartofler skrælles. Svind: ca 15%
Anvendes til bl.a. kartoffelmos, -salat, -suppe, som tilbehør eller som grønsag
i asiatiske wokretter.
Frysning: Kartofler kan fryses og skal blancheres i ca. 7
min. Efter optøning bliver de grynede og bør kun anvendes til mos.
Kartoflen stammer fra Sydamerika og er idag en af verdens
mest dyrkede rodknolde.
Den kom til Europa i 1500-tallet, til Danmark i 1700-tallet og blev efter 1.
Verdenskrig basiskost i de danske hjem. Kartofler skal opbevares tørt og mørkt.
Hvis de udsættes for sollys, bliver de grønne og danner stoffet solanin. Det er
giftigt i større mængder, og kan bl.a. give hovedpine, mavesmerter og diarré.
Grønne kartofler bør altid kasseres.
Læs også om Nye kartofler
Opskrifter med Kartoffel
Tilbage til Råvarer.