Kartoflen er af natskyggefamilie. Den stammer fra Sydamerika, og først omkring 1585 kom den til Europa. Det varede dog helt til midten af det 18. århundrede, før den blev almindeligt kendt i Danmark. Der findes mange kartoffelsorter, men i Danmark holder vi os til temmelig få. Den hollandske Bintje (tidl. Mausel) tegner sig for helt op til 90% af forbruget
(1990).
Faste kartoffelsorter er Asparges, Bintje, Octavia, Hansa og
Sieglinde. Melede sorter er Alpha, Tertus og Kaptah. Har grønthandleren dem
ikke, kan han skaffe dem.
Kartofler, og her altså hovedsagelig Bintje, sorteres i fire
størrelser: brune-kartofler på 25x30 mm, fiske-kartofler på 30x32 mm, pille-kartofler
eller jævne kartofler på 32x42 mm og skrælle-kartofler, der er de største
sorterede, nemlig på 42x50 mm. Kartofler ud over denne størrelse hed engang
foderkartofler, nu hedder de bagekartofler, og de bruges mest i industrien til
snaps, kartoffelmosprodukter, kartoffelmel og pommes frites. De skal have et
tværsnit på mindst 5 cm.
Kartofler fås hele året. Nye danske bliver store nok og
betalbare hen omkring sankthans. Nyopgravede kartofler skal spises kortest
muligt efter at de er kogt, ellers kan de mørkne, og de mister ret hurtigt
charmen. Lidt senere i den »nye« sæson er de mere holdbare.
Gamle kartofler, rettere »modne« kartofler, indeholder
mindre vand og mere stivelse. Derfor egner de sig bedst til mos og retter, der
kræver en jævnende eller melet effekt, fx som bagt kartoffel.
Kartoffelmel fremstilles af stivelsesholdige, gamle kartofler.
Kartoflerne vaskes, rives, stivelsen udvaskes, centrifugeres og tørres til et
hvidt mel, der knitrer karakteristisk ved tryk. Kartoffelmel er meget
kulhydratrigt og bruges hovedsagelig som stivelse og jævning.
Kartoffelsago er små runde hvide gryn lavet af
kartoffelstivelse. De erstatter de ægte sagogryn, der laves af stivelse fra
sagopalmen.
Søde kartofler har intet botanisk fællesskab med kartoffel.
Se Kartofler, søde.
Se de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------