Nødder og mandler giver en helt speciel karakter til varme
retter, desserter og mange appetitvækkere.
• Nødder indeholder fedt som er rigt på flerumættede
fedtsyrer.
• Nødder og mandler er kalorierige.
Mandlen kommer fra mandeltræet. Rosablomstrende mandeltræer giver bitre mandler og hvidblomstrende træer giver
søde mandler. Mandler sælges hele, hakkede eller flagede.
Mandler anvendes oftest i bagværk, men er nu om dage også en
almindeligt forekommende ingrediens i gryde- eller ovnretter.
Hasselnødden er nok den mest elskede og mest anvendelige
nød. Den smager godt i konfekt og sødt bagværk, i desserter og sammen med gryn
i fx mysli.
Smagen kommer allerbedst til sin ret, når nødderne ristes.
Valnødden har en speciel smag, som passer fint i bagværk,
men også i salater, dressinger og kødretter.
De har en hård beskyttende skal. Knækkede valnødder skal
opbevares lufttæt, ellers bliver de hurtigt harske.
Cashewnødden er nyreformet og har en let sødlig smag, som er
lidt lig mandlens. Den sælges knækket og forekommer ofte i asiatisk madlavning.
Pekannødden er frugten fra hickorytræet. Den har en mild
smag og spises som regel som den er, men kan også bruges i madretter eller fx
tærter.
Jordnødden hører egentlig ikke til nøddefamilien, eftersom
den er en bælgplante. Den smager især godt sammen med kylling.
Pistacienødden er svagt grøn i farven og anvendes både i
varme retter og desserter. Den er sødlig og mandelagtig i smagen.
Knækkede nødder skal opbevares mørkt og koldt for at bevare
farven.
Nødder og mandler med skal, har en meget lang holdbarhed.
De sælges også knækkede, hele, hakkede eller flagede, pakkede i poser, men også
i løs vægt.
Eftersom de har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer,
er de følsomme for lys, varme og luftens ilt.
Knækkede nødder og mandler skal helst opbevares mørkt i køleskabet, så er
holdbarheden op til 6 mdr.
Smagen forstærkes når man rister såvel mandler som nødder.
De ristes let på en tør stegepande. En herlig duft udvikles når de er
færdigristede.
Nødder og mandler kan blendes til en nødde- eller mandelmasse.
Massen har begrænset holdbarhed og skal opbevares i køleskab.
Se alle de bedste
tips og gode råd her: Info
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.