Nye kartofler er en
af sommerens himmerigsmundfulde. Nyopgravede og nykogte findes der ingen bedre
sommergrønsag.
Forhåbentlig er der
ingen, der drømmer om at lave indviklede opskrifter med nye kartofler. Det
ville næsten være en dødssynd.
Men måske ville det være på sin plads med et par gode råd:
• Helt nyopgravede
kartofler skal blot gnides eller skrubbes under den kolde hane, inden de koges.
• Hvis man ikke kan
skrubbe skrællen af, må man skrabe.
• Mange foretrækker
at få de nye kartofler serveret med skrællen på. Og hvis de er grundigt rensede
inden kogningen, behøver man ikke engang at pille dem.
• Kartofler skal
sættes over i kogende vand tilsat ca 2 tsk salt pr. liter.
• Bring vandet
hurtigt i kog igen, hvorefter der skrues ned for varmen, så kartoffelvandet
ikke bulderkoger.
• Kogetiden varierer
efter størrelse. For små, nye kartofler er den 10-15 min. Prøv dig frem.
Kartoflerne skal være møre, men faste.
• En dusk dild eller
andet kryddergrønt, fx salvie, rosmarin eller citronmelisse kan lægges i gryden
til kartoflerne. Det giver en dejlig smag.
• Når kartoflerne er
færdige, hældes vandet straks fra. Læg et dobbelt stykke køkkenrulle mellem
gryde og låg og lad kartoflerne stå og trække et par minutter.
• Serveres varme.
Den enkleste anretning er simpelt hen - med koldt smør.
Nye kartofler er en skøn sommerspise, som du kan bruge til
alskens dejlige retter - og selvfølgelig kartoffelmadder. Det er en
delikatesse...
Juni er tiden hvor de nye kartofler kommer og til en pris
der er til at betale. De første bliver gravet op i slutningen af marts og de
koster gerne op til 1000 kr pr kg. Men du kan også vente til prisen falder
lidt, gerne under 50 kr/kg.
Nye kartofler er små, nyopgravede og umodne kartofler og
sukkerarterne er endnu ikke helt omdannet til stivelse, og det er det der giver
den gode og friske konsistens med et snert af sødme. De må kaldes nye indtil
midten af august, hvor kartoflerne er blevet modne. De opbevares bedst mørkt,
køligt og tørt, fx i en papirspose eller i en flamingokasse dækket med lokalaviser.
Rensning af nye kartofler:
Dette er en fantastisk måde hvis du har mange nye kartofler
der skal renses. Metoden virker også hvis du ikke har så mange.
Læg kartoflerne i en stor skål eller i din håndvask. Smid et par store
håndfulde groft salt over og lidt vand. Ned med hænderne og rør godt rundt i
kartoflerne til du har skrubbet dem godt rene. Skyl dem rene og læg kartoflerne
over i gryden og de er klar til kogning.
Kogning af nye
kartofler:
Kartoflerne renses som ovenstående og koges i letsaltet vand
i 7-8 min. Sluk for varmen og lad dem trække færdige i 5-8 min. Hæld vandet fra
når de er møre.
Hvis du har løvstikke i haven, så kog dem med. Det giver en ekstra
dejlig delikat smag.
Sammen med et par
nyrøgede sild udgør de et af sommerens lækreste måltider.
Se opskrifter på sommerdrikke HER - og se
opskrifter på sommermad HER
Opskrifter med nye kartofler
Tilbage til Råvarer.