Parmesanost er en såkaldt hård ost, fremstillet i Parma-provinsen nord for Bologna i Norditalien. Her kaldes den parmigiano. Parmesanosten er tør og gryner let. Smagen er nøddeagtig, tør og salt, i vel modnet version dog med absolutte smagsnuancer og variationer, der er værd at gå efter.
Skorpen er røggrå-gul, fordi osten pensles med olie og røges med kønrøg. En
parmesanost skal modne mindst 3 år, før den sendes i handelen, men den mere end
tåler at blive ældre. En god ostehandler har en vel lagret parmesanost, og der
er kun en måde at sikre sig den rigtige italienske smag på, og det er ved at
købe et stykke parmesanost og rive selv.
Italienske spaghetti retter er næsten utænkelige uden, men også italienske
supper og gratiner nyder godt af den. Når den egner sig særlig godt til
gratinering, hænger det sammen med dens relativt lave fedtindhold (33-15%).
Den revne parmesanost, der forhandles i plastposer el.
lign., tåler ingen sammenligning med den friskrevne.
Et helt stykke, og det behøver ikke at være særlig stort, for det er drøjt,
holder månedsvis, opbevaret svalt og luftigt (i køleskab). Sæt ost og rivejern
på bordet og lad hver især forsyne sig.
Parmesanost tåler ikke frysning, det er også helt overflødigt.
Se alle de bedste opskrifter med Parmesan
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------