Bønner tilhører ærteblomstfamilien og findes i 4-500 navngivne kommercielle varianter. Havebønner kan inddeles i fire grupper: perlebønner, haricots verts, snittebønner og voksbønner.
Fælles for bønnernes udseende er de lige lange bælge, der er
mere eller mindre fyldt med frø.
Bønner har været dyrket i Mexico i 6000 år. De blev indført
til Europa fra Sydamerika af Christoffer Columbus i 1500-tallet.
Norditalienerne var de første til at dyrke bønner i Europa.
Friske, danske bønner kan plukkes fra juni til august. Men
det er muligt at købe importerede bønner hele året.
Friske, kogte bønner kan spises som tilbehør til kødretter,
i supper, i gryderetter og i salater eller anvendes i bønneretter. Bønner kan
også marineres.
Bønner er meget næringsrige og indeholder både A, C og
K-vitamin samt mineralerne Kalcium, Pantotensyre, Thiamin, Jern og Riboflavin.
Visse bønnearter indeholder stoffer, fx lektiner, der kan
give anledning til forgiftninger.
Lektinerne kan ødelægges ved kogning af de friske bønner i
5-10 min.
Se de bedste opskrifter med Bønner.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------