Piment d'Espelette er et chilikrydderi fra den lille
baskiske by Espelette. De små røde pebre høstes i sensommeren og tørres
hængende på huse og balkoner i byen. Krydderiet er stærkt og elegant på samme
tid, og det fremhæver smagen i din mad uden at overdøve de øvrige ingredienser.
Det kan bruges i et utal af retter, i byens lille chocolaterie bruges det fx i
deres fyldte chokolader.
Piment d'Espelette er den eneste franske paprikachili som
har opnået den beskyttede europæiske IGP oprindelses-betegnelse.
Chilierne til krydderiet skal således dyrkes, forarbejdes og
emballeres i kommunerne Larressore, Souraïde, Aïnhoa, Cambo-les-Bains, Espelette,
Halsou, Itxassou, Jatxou, Saint-Pée-sur-Nivelle eller Ustaritz. Kommunerne
ligger i det Sydvestlige Frankrig nær den spanske grænse og Atlanterhavet
afgrænset af bakker og Pyrenæerne. Klimaet er varmt med relativ megen regn og
uden de store udsving i dags- og nattetemperaturer. Til gavn for især tørringen
af chilierne er området også begunstiget med den varme søndenvind, "haize
hegoa".
De tørrede chilier formales til et orange pulver. Krydderiet
udgør en væsentlig del af egnens identitet, regionale køkken, og nu også
økonomi.