Rødfisken er en delikat spisefisk og særlig velegnet til at stege på skindsiden - når blot skællene er fjernet. Kødet har en lettere rødlig
farve.
Rødfisken er en mager fisk, som er særligt rig på selen. Kødet
er meget fast og minder i smagen om krabbe. Rødfisken får en meget flot farve,
når den steges på skindet, der er skrabet fri for skæl. Små rødfisk er
velegnede som stegefisk, og større rødfisk er velegnede til ovnstegning. Du kan
finde opskrifter her på Kogebog.dk
Rødfisk.
Engelsk: Redfish, Ocean Perch, Red Perch, Norway Haddock. Latin: Sebastes
Marinus
Tysk: Rotbarsch eller Goldbarsch.
Sæson: Hele året
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved
indkøb. Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares
under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur
- oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse: Rødfisken er en lækker spisefisk. Kødet har en
flot lysrosa farve, som bliver hvidt når den tilberedes.
Den kan bl.a. anvendes ovnbagt, stegt, grillet og dampet.
Fx Ovnbagt rødfisk med porrer og varm kartoffelsalat.
Frysning: 3-6 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være
friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Kendetegn: Rødfisk er en stor familie med knap 400 arter
spredt over hele verden. De vigtigste arter i Europa og det nordlige
Atlanterhav er stor rødfisk (Sebastes marinus), dybhavsrødfisk (Sebastes
mentella), lille rødfisk (Sebastes viviparus) og blåkæft (Helicolenus
dactylopterus). Der findes også en rød fisk der hedder alfonsino.
Stor rødfisk: er den største af de 4 fisk. Kroppen er dækket
med 80-90 store ru skæl langs sidelinien og 16-21 skæl fra gatfinnen op til
sidelinien. Den har 8 blødstråler i gatfinnen.
Dybhavsrødfisk: Den har 9 blødstråler i gatfinnen og en
kraftig benknude under underkæbespidsen.
Lille rødfisk: Kroppen er dækket med 70-80 skæl langs sidelinien og 11-13 skæl
fra gatfinnen op til sidelinien. Den har 7 blødstråler i gatfinnen.
Rødfisken er letgenkendelig på sin røde farve og på de mange
pigge ved gællerne. Det tager i gennemsnit 18 år for en rødfisk at blive
kønsmoden.
Levested: Den lever i det nordlige Atlanterhav ved Europas
og Nordamerikas kyster, fra Grønland over Island og Færøerne til Svalbard og
Barentshavet. De lever nær bunden ved undersøiske rygge, banker og
fastlandskrænter.
Den store rødfisk foretrækker vandtemperaturer på 3-7 °C i 100-500 meters
dybde. Dybhavsrødfisken vil have vandtemperaturer på 2-5 °C og lever i 300-1000
meters dybde. Den lille rødfisk lever i 50-300 meters dybde og gerne nær
kysterne. Blåkæften lever på 200-1000 meters dybde.
Føde: Rødfisken lever bl.a. af tanglopper, rejer og
fiskeyngel. De ældre fisk lever af sild, torskefisk og lodder.
Størrelse: Det er en langsomt voksende fisk. Det tager den
store rødfisk godt 60 år at nå en størrelse på ca. 1 meter og en vægt på ca. 15
kg. Store rødfisk over 50 cm (og 30-40 år) er efterhånden sjældne.
Dybhavsrødfisken bliver max 55 cm lang. Den lille rødfisk har en max længde på
35 cm, ca. 1 kg og 40-45 år. Blåkæften bliver max 45 cm og 1,5 kg.
Kønsmodning: Rødfisken bliver sent kønsmoden. Når den når en
størrelse på ca. 30-40 cm og er 10-12 bliver den kønsmoden. Den føder levende
afkom. Parringen finder sted om efteråret, men da er æggestokkene endnu
uudviklede. Hunnen gemmer sæden til vintermånederne, hvor æggestokken udvikles
og æggene dannes. I perioden april-juni føder hunnen afhængig af sin størrelse
50.000-350.000 larver på 6-8 mm. Rødfisken får først sin røde farve når den
bliver 4-5 år.
Den lille rødfisk kønsmodnes ved ca. 20 cm og 10-15 år. Den føder 10.000-30.000
larver på 3-4 mm.
Fiskeart: Bundfisk
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Opskrifter med Rødfisk
Tilbage til Råvarer.