Logo

Rødfisk - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødfisk - info


Rødfisken er en delikat spisefisk og særlig velegnet til at stege på skindsiden - når blot skællene er fjernet. Kødet har en lettere rødlig farve.

Rødfisken er en mager fisk, som er særligt rig på selen. Kødet er meget fast og minder i smagen om krabbe. Rødfisken får en meget flot farve, når den steges på skindet, der er skrabet fri for skæl. Små rødfisk er velegnede som stegefisk, og større rødfisk er velegnede til ovnstegning. Du kan finde opskrifter her på Kogebog.dk

 
Rødfisk. Engelsk: Redfish, Ocean Perch, Red Perch, Norway Haddock. Latin: Sebastes Marinus
Tysk: Rotbarsch eller Goldbarsch.

 
Sæson: Hele året

 
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb. Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 
Anvendelse: Rødfisken er en lækker spisefisk. Kødet har en flot lysrosa farve, som bliver hvidt når den tilberedes.
Den kan bl.a. anvendes ovnbagt, stegt, grillet og dampet.
Fx Ovnbagt rødfisk med porrer og varm kartoffelsalat.

 
Frysning: 3-6 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.


Rødfisk - info 
Kendetegn: Rødfisk er en stor familie med knap 400 arter spredt over hele verden. De vigtigste arter i Europa og det nordlige Atlanterhav er stor rødfisk (Sebastes marinus), dybhavsrødfisk (Sebastes mentella), lille rødfisk (Sebastes viviparus) og blåkæft (Helicolenus dactylopterus). Der findes også en rød fisk der hedder alfonsino.


Stor rødfisk: er den største af de 4 fisk. Kroppen er dækket med 80-90 store ru skæl langs sidelinien og 16-21 skæl fra gatfinnen op til sidelinien. Den har 8 blødstråler i gatfinnen.


Dybhavsrødfisk: Den har 9 blødstråler i gatfinnen og en kraftig benknude under underkæbespidsen.
Lille rødfisk: Kroppen er dækket med 70-80 skæl langs sidelinien og 11-13 skæl fra gatfinnen op til sidelinien. Den har 7 blødstråler i gatfinnen.
Rødfisken er letgenkendelig på sin røde farve og på de mange pigge ved gællerne. Det tager i gennemsnit 18 år for en rødfisk at blive kønsmoden.

 
Levested: Den lever i det nordlige Atlanterhav ved Europas og Nordamerikas kyster, fra Grønland over Island og Færøerne til Svalbard og Barentshavet. De lever nær bunden ved undersøiske rygge, banker og fastlandskrænter.
Den store rødfisk foretrækker vandtemperaturer på 3-7 °C i 100-500 meters dybde. Dybhavsrødfisken vil have vandtemperaturer på 2-5 °C og lever i 300-1000 meters dybde. Den lille rødfisk lever i 50-300 meters dybde og gerne nær kysterne. Blåkæften lever på 200-1000 meters dybde.

 
Føde: Rødfisken lever bl.a. af tanglopper, rejer og fiskeyngel. De ældre fisk lever af sild, torskefisk og lodder.

 
Størrelse: Det er en langsomt voksende fisk. Det tager den store rødfisk godt 60 år at nå en størrelse på ca. 1 meter og en vægt på ca. 15 kg. Store rødfisk over 50 cm (og 30-40 år) er efterhånden sjældne. Dybhavsrødfisken bliver max 55 cm lang. Den lille rødfisk har en max længde på 35 cm, ca. 1 kg og 40-45 år. Blåkæften bliver max 45 cm og 1,5 kg.

 
Kønsmodning: Rødfisken bliver sent kønsmoden. Når den når en størrelse på ca. 30-40 cm og er 10-12 bliver den kønsmoden. Den føder levende afkom. Parringen finder sted om efteråret, men da er æggestokkene endnu uudviklede. Hunnen gemmer sæden til vintermånederne, hvor æggestokken udvikles og æggene dannes. I perioden april-juni føder hunnen afhængig af sin størrelse 50.000-350.000 larver på 6-8 mm. Rødfisken får først sin røde farve når den bliver 4-5 år.
Den lille rødfisk kønsmodnes ved ca. 20 cm og 10-15 år. Den føder 10.000-30.000 larver på 3-4 mm.

 
Fiskeart: Bundfisk
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

 
Opskrifter med Rødfisk

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 8.400 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her