Roquefort er en fåremælksost, en såkaldt blåskimmelost, franskmændene kalder den pâtes persille for at antyde dens grønne farve. Roquefort stammer fra Auvergne i Sydfrankrig, fra den lille kommune Rouerge/Roquefort-Saulzon, der ligger i et klippefyldt område. Roquefortens liv
foregår da også for en stor del i klippehuler, de såkaldte roquefortgrotter.
Der er mange bud på, hvordan roqueforten så dagens lys, men
det kan via gamle skrifter konstateres, at den allerede var handelsvare i 1100-tallet.
I vore dage sker fremstillingen dels på gammeldags facon,
men også med et industrielt islæt. Således stikkes og podes osten med sin egen
skimmelsvamp, Penicillinum roqueforti, så modning og svampevækst kan styres.
Roquefort er en blød, fed ost (51%-54%), smagen er stærk, og osten lugter svagt
af mug. Den skal fremvise et blankt snit med mange skimmelhuller. Roquefort
modner indefra, så det grønne (blå) skal tiltage lidt ind mod midten. Kun ægte
fransk roquefort må bære navnet Roquefort, og denne ost er bedst fra maj til
december. Roqueforten har fået efterfølgere i mange lande, også i sit hjemland.
For eksempel med komælksosten Bleu de Bresse fra Normandiet, og Bleu
d'Auvergne.
Den danske version hedder danablu, og den er lavet af
komælk. Roquefort bruges først og fremmest sammen med brød, og det er en af de
få oste, der mere end tåler at blive spist sammen med godt smør. Den bruges
også i tærter og saucer, i salater og sandwiches.
Se alle de bedste opskrifter med Ost
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------