Rucola er en grøn, bladlignende urt med en stærk, pebret smag.
Den fås nu i de fleste frugt- og grøntbutikker og velassorterede supermarkeder.
Rucola bruges mere som salatgrøn end som urt, og den kan
også bruges til pastaopskrifter eller som frisk, smagfuld pizzafyld.
Rucola eller sennepskål er en grønsag, der hovedsagelig bruges i salater. Videnskabeligt består den
af tre arter: Salatsennep (Eruca sativa), sandsennep (Diplotaxis tenuifolia) og
mursennep (Diplotaxis muralis). Den sælges også under navnet Rucola selvatica.
Rucola har været samlet i naturen og brugt som grøntsag i middelhavsområdet
siden romerrigets tid og havde ry for at virke som et afrodisiakum. Dog blev den
hverken opdyrket eller videnskabeligt undersøgt før i 1990'erne. I dag dyrkes rucola
forskellige steder, især i Veneto, og planten kan købes over hele Europa.
Rucola bruges især i salater, som den giver en frisk, krydret
og let bitter smag. Den kan også koges som grøntsag med pasta eller fedtfattigt
kød. Rucola er rig på C-vitaminer og jern. Skikken med at blande rucola i grønne
salater er særligt typisk for Toscana, hvor også betegnelsen rucola stammer fra.
I andre af Italiens regioner hedder urten ruchetta eller rughetta. Rucola kan i
mange retter erstatte purløg.
I halvdelen af alle analyser viser rucola sig at indeholde mere
end 5 gram nitrat pr. kilo. Til sammenligning udgør den maksimalt anbefalede mængde
nitrat for en person, som vejer 70 kilo, 260 milligram eller 0,26 gram. Spiser man
overgødsket rucola, nås den anbefalede, daglige dosis ved 19 gram salat – heri er
ikke medregnet et eventuelt tilskud fra nitrat i drikkevand eller andre madvarer.
Det anbefales derfor at spise meget rucola, hvis man ønsker at sænke sit blodtryk.
Se alle de bedste opskrifter med Rucola
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------