Timian er den bedst kendte timian, men der findes mange sorter. Se også Citrontimian. Timian er en lille busklignende plante, der kan blive omkring 25 cm høj. Oprindelsen er Middelhavslandene, hvor den vokser vildt. Herhjemme går den også under betegnelsen havetimian, fordi dansk klima
gør det muligt at dyrke den på særligt egnede, solrige pladser i haven eller på
altanen. Timian kan overvintre, hvis den dækkes i de kolde måneder.
De forskellige typer giver forskellige blomster, er kan
variere fra purpur over lyserødt til lilla og hvidt. Krydderurten skal klippes af
ca 5 cm over jorden og kan samles hele sommeren. Vil man samle timian til
tørring, bør den klippes straks før blomstring og hænges eller lægges til
tørre. Den skal være gennemtør, før den kommes på glas eller dåse med låg, men
så holder den også smagen pænt. En anden god metode er at tørre den i ovn ved
50°C med ovndøren på klem, eller i mikrobølgeovnen.
Timian kan også fryses. Skyl og tør den og frys bladene tæt
pakket i passende portioner. Dog helst ikke længere end 3 måneder, så begynder
det at gå hårdt ud over aromaen. Timian er de senere år blevet en meget brugt
krydderurt. Gamle dages gule ærter er for længst blevet suppleret med pateer,
farser, sammenkogte retter, leverpostej, sauce, grønsagsretter og så videre, og
naturligvis som del af en bouquet garni.
Se de bedste opskrifter med Timian
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
-----------
ooo OÔO ooo -----------