Få mange opskrifter med tomat - fx til pizza, pastaretter, supper, hjemmelavet ketchup og meget mere - se masser af info og inspiration
her
Tomat er en enårig urt med en opret, men senere nedliggende
vækst. De gule blomster er samlet i små stande. Frugterne er store bær, som
først er lysegrønne, men som bliver gule, orangerøde eller røde ved modenhed.
Planten bliver dyrket på grund af disse frugter.
Tomat.
Engelsk: Tomato. Latin: Solanum lycopersicum, (Lycopersicon esculentum
Sæson: Dansk: marts-november. Import: hele året
Holdbarhed: Opbevares bedst ved ca 14 °C, hvor de holder
10-14 dage. Ved stuetemperatur 2-4 dage. Bør ikke opbevares i køleskab, da
smagen forringes.
Anvendelse: Skylles. Blomsten fjernes. Svind: ca 0-2%. Anvendes
bl.a. rå sammen med mozzarella og basilikum, til tomatsuppe, fyldte tomater
eller tomatsalsa.
Frysning: Ja, flås og skæres ud eller laves til puré. De kan
evt. fryses hele, flås da frosne.
Tomaten stammer fra Sydamerika, og kom til Europa i
slutningen af 1400-tallet af de opdagelsesrejsende sammen med majs, kartofler
og tobak.
Tomaten er klassificeret som en bærfrugt, men anvendes
kulinarisk som en grønsag og betragtes sædvanligvis også som en.
Der findes mange forskellige sorter, som både varierer i
størrelse og farve. Fx blommetomater, cherry- og bøftomater og gule og grønne
tomater.
Flåede tomater: Tomaterne skylles og der ridses et kryds i
toppen. Tomaten kommes i kogende vand i ca. 15-20 sekunder og lægges straks i
isvand. På den måde får tomaterne et kuldechok, så skindet er nemt at trække af
og de bevarer farve og fasthed. Træk skindet af med en lille urtekniv.
Opskrifter med Tomat
Tilbage til Råvarer.