Tomaten (som egentlig er en frugt, men ofte bruges som grønsag), er kendetegnet ved højt vandindhold (over 90 %), samt et højt indhold af A, C, E og K-vitamin.
Tomaten er af natskyggefamilie, ligesom fx kartoflen. De
gule blomster efterfølges af en varm rød frugt. Størrelsen varierer, fra
nøddesmå cherrytomater og til store bøftomater, tidligere kaldet »aber«. Også
formen varierer mellem oval, rund og uregelmæssig, afhængig af sort og
voksested. De fleste kender alle variationerne.
Tomaten stammer fra Sydamerika og har ikke mange europæiske
generationer på bagen. Men den blev hurtigt populær. I Frankrig hed den først
pomme d'amour, kærlighedsæble, nu hedder den tomate, og i Italien blev den til
pomodoro, guldæble.
En god tomat skal være fuldmoden, det vil sige mættet rød og
tung. Skindet skal være tyndt og kødforekomsten rigelig. Tomater, der ikke er
helt modne, er blege, har tykkere skind, der gør dem mindre sarte, men smagen
er ikke fuldt udviklet. Grønne, det vil sige umodne, tomater, bruges til
chutney og anden syltning.
Tomaten er almindelig dyrket i Danmark, både udendørs og i
drivhus. Sommer-efterår er sæsonen, men tomater importeres i stor stil resten
af året fra fjerne destinationer som fx De Canariske Øer og Israel, men også
fra Spanien og Holland. Det vil være halsløs gerning at remse op, hvad tomaten
kan bruges til, mulighederne er uendelige. Opbevar altid tomater svalt og
absolut frostfrit. Selvet koldt køleskab kan være for slemt. Tomaten kan ikke
fryses hel, kun som puré, ketchup o. lign. Tomater fås som hele, flåede på dåse
og som koncentreret tomatpuré, som tørrede tomater og som oliekonserverede,
mest fra Italien.
Danske tomater dyrkes året rundt, frilandstomater dyrkes dog
først fra medie maj til primo juni, når der ikke længere er risiko for
nattefrost. Drivhustomater plantes fra primo til medio maj.
Tomater anvendes i mange forskellige retter, og er
hovedingrediens i bl.a. Ketchup,
Lun
tomatsalat og Tomatsuppe.
Tomat (Solanum lycopersicum) er en enårig urt med en opret,
men senere nedliggende vækst. De gule blomster er samlet i små stande.
Frugterne er store bær, som først er lysegrønne, men som bliver gule,
orangerøde eller røde ved modenhed. Planten bliver dyrket på grund af disse frugter.
Alle dele af planten er giftige, med undtagelse af frugterne (tomaterne).
Tomaten er en frugt, men handelsmæssigt er den en grønsag. USA's
højesteret har i sagen 'Nix v. Hedden' afgjort, at tomaten er grønsag, selvom
den botanisk set er en frugt.
Tomaten (frugten på planten) har et vandindhold på over 90 %.
Frøene passerer uskadt gennem dyrs og menneskers tarm, hvad man kan se på slamdepoter
fra renseværkerne.
Tomaten kommer oprindeligt fra Sydamerika. Den kom til
Europa i 1400-tallet med de opdagelsesrejsende.
Tips til tilberedning
Hvis tomaterne mangler smag, kan man drysse lidt sukker over. Det fremhæver
sammen med salt tomatens gode smag
Drys lidt sukker i den hjemmelavede tomatsauce
Det er hurtigt og nemt at flå tomater. Lav et lille kryds i toppen, læg dem i
en skål, hæld kogende vand over, og flå skindet af. Så er de parate til supper
og sammenkogte retter
Svits hakkede tomater, basilikum, hvidløg og olie på panden et par minutter, og
server sammen med nykogt spaghetti
Opbevaring
For at få den bedste smagsoplevelse skal tomater opbevares
ved stuetemperatur. Tomater kan endvidere få et rynket og mat skind af at blive
opbevaret på køl.
Tomater fås i forskellige farver og der er ligeledes mange
forskellige sorter – læs mere om de forskellige tomatsorter og brugen nedenfor.
Cherrytomater
Cherrytomater er små runde tomater, som smager sødere end
almindelige tomater. De er velegnede i salater, som snacks og i madpakken. De
kan bruges som tilbehør til kød eller bages i ovnen – prøv fx vores bruschetta med
cherrytomater.
Cocktailtomater
Cocktailtomater er lidt større end cherrytomater og smager
lidt sødere end almindelige tomater. Ligesom cherrytomater er de velegnede til
salater, som snacks og madpakker. Prøv dem også på grillspid, hvor
cocktailtomaterne gør sig godt sammen med kylling og peberfrugt.
Blommetomater
Blommetomater er en duftende og meget velsmagende sort med
en høj grad af sødme.
Brug blommetomaten til tomatsalat, salater og lune retter –
eller prøv denne opskrift på tomatsalsa.
San marzano tomat
San Marzano er en aflang, blommeformet tomat med en dyb rød
farve. Den er meget stor i smagen med sin intense sødme og er uløseligt knyttet
sammen med pizzaens historie. Fx er San marzano tomater et must på Pizza Margherita (som
består af tomat, mozzarella og basilikum).
Pga. sin sødmefulde smag fungerer San marzano tomaten rigtig
godt friske – fx i en tomatsalat ovenpå grillede portobellosvampe, eller som
snacktomat – fx i madpakken eller i en skål på bordet.
Se de bedste opskrifter med Tomat
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------