Tranebær har angiveligt flere helbredende egenskaber. Som såkaldt "superfood" menes tranebær især at have en forebyggende
effekt mod blærebetændelse.
Tranebær.
Engelsk: Cranberry. Latin: Vaccinium oxycoccus
Sæson: Dansk: oktober-december. Import: juni-december
Holdbarhed: 4-6 uger ved 2-4 °C
Anvendelse: Naturel, som kompot til vildt og fjerkræ eller
syltet. Prøv at anvende tørrede tranebær som erstatning for rosiner. Svind: ca
5%
Frysning: Friske bær kan fryses hele i en lufttæt pose i op
til et år.
Tranebærbusken har vokset vildt på den nordlige halvkugle i
flere årtusinder. I Danmark ses tranebærret efterhånden sjældent, men er mere
udbredt i resten af Nordeuropas højmoser og heder. I begyndelsen af 1600-tallet
i Amerika var der nogle indianere, som gav tranebærrene til nogle engelske
bosættere. De tog bærret til sig og det har siden den dag været en del af
amerikanernes Thanksgiving måltid, som rødkål er til den danske flæskesteg.
Herhjemme ser vi oftest tranebærrene som tørrede frugter,
men de kan også findes frosne.
Tranebær er grårøde bær, der i sammensætning minder om
tyttebær. Tranebærret indeholder et naturligt konserveringsmiddel, benzoesyre,
og anvendes derfor mest til saft og syltning.
Tranebær er en 4-8 cm høj dværgbusk med krybende trådtynde grene.
Tranebær vokser i Danmark på tørvebund eller hængesæk i fattigkær eller højmoser.
Bærrene er oftest mørkerøde og har en bitter-syrlig smag og anvendes især til saft
og syltning. De indeholder benzoesyre, der er et naturligt konserveringsmiddel.
Fødevareallergikere bør derfor være varsomme med at spise bær, saft eller
syltetøj.
Beskrivelse: Tranebær er en krybende, stedsegrøn dværgbusk
med små tynde stængler. Bladene er små (6-10 mm lange) og blanke og blomsterne pink.
Den er stedsegrøn på den måde at forstå, at selv om bladene bliver rødbrune om efteråret,
så farves de samme blade igen grønne næste forår. Bærrene er små, røde og runde
og sidder som perler på en snor.
Rodnettet er meget fint og tyndt, men vidtstrakt.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,05 x 0,5 m (5 x 20
cm/år).
Voksested: Tranebær er i Danmark almindelig i Vest- og Nordjylland
i fattigkær og højmoser, men sjælden i resten af landet. Den er almindeligere
udbredt i resten af Norden. Den vokser f.eks. på den gyngende del af højmosen,
hængesækken, hvor den udnytter den rigelige adgang til lys og vand, mens den
klarer de meget sure og mineralfattige betingelser ved sit samliv med mycorrhiza-svampe.
I Asferg mose nord for Randers vokser den sammen med bl.a. revling,
rosmarinlyng, hedelyng, klokkelyng, mosebølle, mosepors, tuekogleaks og tuekæruld.
Anvendelse: Tranebærsaft anvendes (primært i form af
tabletter og kosttilskud) som forebyggelse mod urinvejsinfektion og blærebetændelse,
men ny forskning tyder på, at saften ikke har nogen væsentlig effekt . I gammel
tid blev tranebærret brugt som middel mod skørbug på grund af et meget højt
indhold af C-vitamin. I USA fås tranebær ved juletid, og den art, storfrugtet
tranebær (Vaccinium macrocarpon), der dyrkes i USA kaldes
"Cranberry", og frugterne kan blive lige så store som kirsebær.
Cranberrysovs serveres til kalkunen på Thanksgiving Day.
Opskrifter med Tranebær
Tilbage til Råvarer.
Tranebær kompot med appelsinskal.