Rørhat hører til poresvampene, og den er en af de lettest genkendelige. Hatten har næsten form som en overkrydder, og undersiden er forsynet med utallige, tætsiddende millimetersmalle rør, der er hvidlige hos den helt unge svamp og krapgule hos den voksne.
Der findes mange arter, mere eller mindre velsmagende, men
alle spiselige (Billede: Lærke-rørhat). Bedst kendt er Karljohansvamp. Hatten
er oftest rødbrun til brungrå og overfladen tør. Kun på gamle svampe kan den
være slimet. Rørhatten trives bedst i skovområder, hyppigst i nåleskov, og hvor
der findes vilde bær, specielt blåbær og tyttebær. Et lunt og fugtigt forår vil
bringe de første op af jorden allerede i juni. Arterne afløser hinanden, og der
kan findes spiselige rørhatte til hen i oktober, hvis klimaet arter sig.
Den eneste giftige rørhat, og den
ligner de andre, er galderørhatten. Den er til gengæld så bitter, at det både
kan lugtes og smages på de fingre, der har brudt svampen.
Ved istandgøring skæres det nederste af den tykke stok.
Herved bliver orme angreb tydelige. Svampen kan også skæres igennem, så man kan
se, hvor højt op ormegangene løber. Man skal skære det ormædte væk, men behøver
ikke at kassere resten af svampen. Diverse bid efter gnavere, fx egern, er også
uskadelige, men de bør skæres nænsomt rene.
Skimlede svampe bør derimod kasseres. Er svampene meget
fugtige, kan de lægges lidt til tørre på køkkenrulle, så er de nemmere at
børste rene. Er svampehatten meget tykskindet eller slimet, kan skindet flås
af. Rørlaget skal derimod blive på, medmindre det er beskadiget.
Rørhatte skal mørne i smør ved svag varme. Afgiver de megen
væske, skal den hældes fra, men langsom, blød stegning gør dem bedst. Lidt
fløde eller kraftsky kan tilsættes, afhængigt af hvad svampen skal bruges til.
Og så kan den stuves sammen med andre grønsager.
Rørhatte kan fryses. Bedst rensede og delt og frosset løst.
Eller de kan fryses i stegesmør eller stuvning. Rå holder de op til ½ år,
(smør)stuvet højst 1 måned.
Se de bedste opskrifter med Rørhatte
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------