Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 30 min. Skal trække: mindst 6 timer. Skal tørre: mindst 6-8 timer, gerne 1 døgn. Stegetid: 4-6 min. Middelsvær at lave. Lav pris. Fryse-egnet. 4 personer.
# Ingredienser
til Tørrede jyder
8 isinger (à 200-250 g)
salt
75 g smør
Ufarvet bomuldsgarn
*
Sådan laves Tørrede jyder
1. Rens fisken.
Løsn hovedet, tæt bag gællerne, og træk det af, så flest
muligt indvolde følger med.
Pas på ikke at ødelægge galden, et lille sortgrønt
kræmmerhus, så bliver fisken uspiselig.
Skrab den lille bughule fri for alle urenheder.
Skyl og tør fisken.
2. Læg fisken i et fad, drys med salt og stil den koldt.
Hvis fisken kommer ind om morgenen, saltes den kraftigere og
ligger med saltet om dagen.
Hvis fisken kommer ind sidst på dagen, saltes den lettere og
trækker med saltet om natten.
3. Tør fiskene i et klæde.
Giv dem et lille snit lige over halefinnen eller lavet lille
hul.
Bind fiskene sammen to og to med ufarvet bomuldsgarn.
Hæng dem over en tørresnor.
Sørg for, at der er luft omkring hver enkelt.
Et stykke pergamentpapir eller køkkenrulle kan stoppes i
bugen for at hindre, at der kommer spy i fisken.
Lad fiskene tørre fra 6-8 timer til et døgn.
Hvis fiskene har været saltet i løbet af dagen, kan de hænge
ude om natten og tages ind næste formiddag.
Så undgår man i højere grad risikoen for spy.
Hvis de har været saltet om natten, hænger de ude fra
tidligt om morgenen og tages ind sidst på dagen.
Fisken er klar, når skindet rynker ved bøjning.
4. Tag fiskene ned, befri dem for skind og finner og skyl de
steder, hvor der har været papir.
Tør dem godt.
5. Steg fiskene i lysebrunt fedtstof på en pande 2-3 min. på
hver side og server stegeskyen til.
Tips: Spis nye kartofler til sammen med sprødstegte
baconterninger og brunede løg.
Baconterninger og løg kan erstattes af eller suppleres med
tranebær-, solbær- eller tyttebærsyltetøj efter nordjysk skik.
De tørrede fisk kan spises direkte fra snoren.
Flå dem og spis dem med brød til. Se Bakskuld.
Fisken kan også serveres kogt.
Udvand den først ca en time og kog den herefter 6-8 min.
Server Persillesauce
eller Løgsauce, hvid
til.
I stedet for med papir kan fisken under tørringen dækkes med
et lag peber i bughulen og hvor hovedet har siddet for at undgå spy.
Skyl peberet af efter tørringen.
Fiskene må ikke hænge til tørre i regn, frost eller fugtigt
vejr, så mugner de.
Kan fryses. Holdbarhed: 1-2 måneder.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
INFO: Tørrede jyder, eller ”ræset fisk”, saltede, tørrede rødspætter.
Fiskene ligger et døgn i en mættet saltlage, hvorefter de lufttørres. Især i
Vendsyssel har tilberedte tørrede jyder været en populær ret. Fiskene lægges i
blød i vand, hvorefter de ristes let på en pande.
Nogle hælder peber i fiskens mund for at undgå, at spyfluer lægger
æg i den, andre hejser den op i flagstangen, hvorved den kommer over fluernes
flyvehøjde.
Bakskuld er en saltet, tørret og røget fladfisk. Den moderne
version er koldrøget og dermed mere vandholdig, mens den traditionelle
oprindelige version er en meget tør og langtidsholdbar fisk.
----------- ooo OÔO ooo -----------