Virkelig god opskrift på lækker lamme shawarma kebab med
duftende krydderier og den helt rigtige smag - perfekt til pita og godt som tilbehør.
Til 4 personer
# Ingredienser
500 g magert
lammekød
1 stor rød peberfrugt
1 stor gul peberfrugt
8 markchampignoner
8 cherry tomater,
evt. uden skind
olie, til at dryppe med
Krydderurtepasta:
fintrevet skal og saft af 1 usprøjtet citron
2 fed hvidløg, pillede og finthakkede
½ tsk tørret oregano
½ tsk tørret mynte
½ tsk tørret timian
½ tsk tørret estragon
¼ tsk stødt rosmarin
1 spsk olie
havsalt og sort peber
* Tilberedning
Skær lammebøfferne i
2½ cm's terninger og læg dem i en skål.
Bland alle
ingredienser til krydderurtepastaen sammen og hæld det over lammet.
Bland det godt, så alle kødstykker bliver dækket.
Dæk skålen med
husholdningsfilm og lad kødet marinere i køleskabet i adskillige timer eller
natten over.
Læg 6-8 bambusspid i
blød i koldt vand i mindst 20 min.
Halver peberfrugter,
fjern stok og frø og skær dem i 2½ cm's stykker.
Kom skiftevis
peberfrugt, lam, champignon og cherrytomat på de udblødte spid.
Tænd grillen eller
sæt en grillpande på høj varme.
Dryp en smule olie
over spiddene og drys med lidt salt og peber.
Grill eller steg
spiddene i 2½-3 min. på hver side.
Lad dem hvile i 1-2
min og server så med salat efter eget valg.
INFO:
Kebab
Kebab er et persisk ord, der betyder grillet kød. I starten
brugte man kun lammekød til at lave kebab med, men i dag bruges der ofte
lammekød og oksekød blandet sammen. I dag spises det mange steder som fastfood
i hele verden, men denne anvendelse har sine problemer, da selve ideen med
kebab i en traditionel sammenhæng kræver meget tid og indsats, og derfor
nærmere er slow food. I Tyrkiet er det kunst at lave en god kebab, og i bl.a.
Urfa kan man uddanne sig til "kebabsvend". Denne titel henviser til,
at man ikke er egentlig kok, men udelukkende beskæftiger sig med kød, som tilberedes.
Shish kebab
Shish kebab (tyrkisk: Şiş Kebap, Çöp Şiş) består af
kødstykker, ofte lam eller okse, grillet på spid med forskellige grøntsager
imellem.
Döner kebab
Frit oversat betyder döner kebab roterende grillet kød.
"Yaprak Döner" ("yaprak" betyder blad) henviser til
metoden, hvorpå rullen opbygges. En döner er opbygget med marinerede
"blade" eller skiver af kød. Kødet er oftest af høj kvalitet.
Döner kebab, som den kendes i dag, har sin oprindelse i
Bursa, Tyrkiet, fra ca. 1853. Ideen med döner består i, at saften og kraften
fra det tilberedte kød ikke skal forsvinde ned i ilden, som det kan ske fx ved
vandret tilberedning. Derfor bruges løsningen med et oprejst spid, hvor bunden
derfor oftest er saftigst.
Kødets oprindelse varierer alt efter geografien. Det kød,
der indgår i en döner, vælges normalt ud fra områdets landbrugsmæssige
struktur, så der anvendes lam i områder med meget fåreavl etc.
✅ Årets bedste opskrifter fås på Kogebog.dk - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.