Her får du hjælp til
at lave god, gammeldags rødvinsgløgg, samt
de smukke alternativer hvid gløgg og pink gløgg. Og så får du også et bud på alkoholfri gløgg
Gløggekstrakt
Uanset hvilken slags
gløgg, du vil lave, kan du lave din egen gløggekstrakt.
# Ingredienser:
2 stk hel kanel
8 kardemommefrø/kapsler
3 stjerneanis
3 tsk sukker
½ appelsin, usprøjtet
½ citron, usprøjtet
7,5 dl vand
1 håndfuld rosiner
* Tilberedning
Sæt en gryde over med
vandet.
Skal og saft af en
halv citron og en halv appelsin kommes i
sammen med resten af
ingredienserne.
Varm blandingen op til
kogepunktet og skru herefter ned.
Lad det simre under
låg i 60 min. Rør rundt i ny og næ.
Hæld blandingen i en
skål, dæk den til og lad den trække i
minimum 4 timer –
bedst hvis den står til dagen efter.
Blandingen sies og er
klar til brug i forholdet:
1 del ekstrakt til 3
dele rødvin.
Til
toppen
Klassisk,
rød gløgg
Den røde gløgg med
mandler og rosiner er den mest almindelige herhjemme
# Ingredienser:
Ekstrakt (hjemmelavet eller
købt)
1 fl rødvin
1 dl portvin
65 g hakkede mandler
100 g rosiner
50-75 g rørsukker
1 dl snaps, rom, portvin eller vodka
* Tilberedning
Læg rosinerne i blød i
alkohol (snaps, rom, vodka eller portvin),
og lad dem
trække i et døgn.
Skold, smut og hak mandlerne groft.
Bland ekstrakt og rødvin i forholdet 1:3.
Bland sukker, portvin,
mandler, og de alkoholfyldte rosiner i,
og varm langsomt op
til lige før kogepunktet.
Gløggen må ikke koge. Smag
til og server.
Tip: Ønsker du en
alkoholfri version af den klassiske gløgg,
kan du udskifte
rødvinen med hyldebær- eller solbærsaft.
Til
toppen
Hvid gløgg er også
blevet en populær drik ved juletid
Hvid gløgg
Hvid og pink gløgg kan
laves efter samme fremgangsmåde som rød gløgg, eller drikkene kan laves
hurtigere uden først at lave ekstrakt.
# Ingredienser:
1 liter hvidvin
2 dl æblemost
1 dl lys rom
2 kanelstænger
2 hele nelliker
1 tsk kardemommefrø/kapsler
1 stang vanilje
1 økologisk citron eller lime
1 økologisk appelsin, skallen
1 dl sukker
lyse og mørke rosiner
smuttede, hakkede mandler
* Tilberedning
Kom ingredienserne i
en gryde.
Varm gløggen op ved
svag varme i cirka 10 min.
Gløggen må ikke koge.
Lad herefter gløggen
stå og trække et par timer.
Si gløggen, og lun den
før servering.
Til
toppen
Pink gløgg
# Ingredienser:
1 liter rosé vin
1 dl lys rom
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
5 anisstjerner
2 kanelstænger
1 tsk kardemommefrø/-kapsler
1 dl sukker
Tørrede blåbær, tranebær og valnødder.
* Tilberedning
Kom ingredienserne i
en gryde.
Varm gløggen op ved
svag varme i cirka 10 min.
Gløggen må ikke koge.
Lad herefter gløggen
stå og trække et par timer.
Si gløggen, og lun den
før servering.
Til
toppen
Alkoholfri hyldeblomstgløgg
# Ingredienser:
1 l hyldeblomstsaft
1 l vand
4 kanelstænger
10 hele nelliker
2 stænger vanilje
2 æbler i tern
3 dl rosiner
100 g mandelsplitter
* Tilberedning
Flæk vaniljen på
langs.
Varm langsomt
hyldeblomstsaft, vand, kanel, nelliker og
vanilje op i en gryde.
Skær æblerne i små tern.
Kom æbler, rosiner og
mandelsplitter i gløggen,
lige inden den
serveres i glas.
Til
toppen