Det er værd at gemme
sommerens overflod af fristende bær og frugter, så man har lidt godt at sætte
på bordet i de vitaminfattige vintermåneder.
Før i tiden henkogte
man meget. Frugter og bær bliver meget flotte ved den metode, men den er
omstændelig og kræver specielle glas.
Det er lettere at
ovnsylte og det giver vi nogle dejlige opskrifter på:
Henkogning
Frugt egnet til ovnsyltning
Ovnsyltede blommer
Ovnsyltede jordbær
Henkogte solbær
Henkogte pærer
Henkogning
Henkogte frugter og
bær kan opbevares i lang tid, fordi man ved denne metode varmer frugten så højt
op, at alle bakterier ødelægges. Samtidig bliver glas og låg steriliseret.
Luften presses ud af glassene, og når glassene bliver kolde, har låget suget sig
fast.
Man kan kun henkoge
i specielle henkogningsglas med låg, der slutter helt tæt med en gummiring.
Glassene må ingen revner eller skår have og gummiringene skal være elastiske,
ikke tørre. Bøjlen, der spændes over lågene, bevirker, at luften kan slippe ud
under opvarmningen.
Glas med skruelåg er
uegnede, fordi luften ikke kan slippe ud, og man risikerer, at de eksploderer.
Henkogning i
gryde
De færreste har i
dag en speciel henkogningskedel, men man kan godt klare sig med en stor gryde.
Glassene kan stilles på en rist eller et lag aviser. De må ikke røre ved
hinanden.
Før henkogningen
skal gryden fyldes op med vand, der har samme temperatur som lagen i glassene
og til samme højde. Læg et tætsluttende låg på gryden. Der må godt være stærk
varme under gryden, og man beregner henkogningstiden fra det øjeblik vandet
bobler.
Brug kun ½ liters
eller 1 liters glas, en størrelse ad gangen, så henkogningen kan blive så jævn
som muligt.
Henkogning i ovn
Brug kun lave glas,
der stilles i bradepanden. Stil en lille flaske eller glas med vand og et
termometer i det ene hjørne. Sæt bradepanden nederst i en kold ovn.
Indstil ovnen på 150 °C. Når termometeret inde i ovnen viser 85 °C, skruer man
ovnens termostat ned til 90 °C.
Henkogningstiden
beregnes fra dette øjeblik. Det tager 30 min.
Lad glassene stå i ovnen i 10 min efter at der er slukket for den.
Til
toppen
Frugt egnet til ovnsyltning
Hertil egner sig
især blommer, stikkelsbær, kirsebær og pærer, men man kan også få gode
resultater med hindbær og jordbær.
Frugten drysses lagvis med sukker, enten i krukker, ovnfaste skåle eller
direkte i bradepanden, der stilles i en kold ovn og derefter »bages« i
adskillige timer ved ganske svag varme.
Når frugten er helt
mør og sukkeret opløst, rører man konserveringsvæske i og hælder frugten på
glas, der bindes til.
Ved denne metode får
man nærmest en kompot, men man kan dog også lægge hele bær i krukker og
overhælde dem med sukkerlage.
Til
toppen
Ovnsyltede blommer
# Ingredienser:
2 kg blå blommer
9 dl (ca. 800 g)
melis
1 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl blommerne.
Prik dem tæt med en gaffel.
Læg dem i et eller
to lag i en bradepande med sukker imellem.
2. Dæk bradepanden
tæt med folie og stil den nederst i en kold ovn.
Indstil på 150 °C og
lad frugten stå i ca. 2 timer.
Så bør blommerne
være møre og sukkeret smeltet.
3. Rør
konserveringsvæske i og hæld frugten på glas, der bindes til straks.
Variation:
Hvis du vil have en
meget dessert-kompot,
tilsætter du det færdige
syltetøj 1 dl rom eller cognac samt 100 g halve valnødder.
Smager pragtfuldt med iskoldt flødeskum til.
Til
toppen
Ovnsyltede jordbær
# Ingredienser:
3 kg jordbær
12 dl (1 kg) melis
3 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl bærrene, nip
dem og læg dem lagvis i en stor skål med sukker.
Dæk skålen til og
stil den koldt natten over.
2. Rør et par gange
i frugten, til frugten safter og sukkeret er helt smeltet.
Rør
konserveringsvæsken i.
3. Fyld bær og saft
på ikke for høje glas, der stilles i bradepanden i en kold ovn.
Læg lågene løst over
glassene (uden gummiringe).
4. Indstil ovnen på
130 °C og lad glassene stå i en time.
Lad dem køle af for
åben ovndør i 10 min.
Derefter lukkes glassene til.
Til
toppen
Henkogte solbær
# Ingredienser:
2 kg solbær
10 dl (ca. 900 g)
melis
* Tilberedning:
1. Skyl bærrene og
pil de dårlige fra.
Drys dem med sukker
og stil dem tildækket et par timer, til de safter.
De kan også stilles
koldt natten over.
2. Fyld frugt og
saft på henkogningsglas, der lukkes til og stilles i bradepanden i en kold ovn.
Henkoges ved 140 °C
ca. 30 min. (se ovenfor).
Til
toppen
Henkogte pærer
# Ingredienser:
2 kg faste pærer
5 dl vand
1 citron
1¼ dl (100 g) melis
3 cm hel ingefær
* Tilberedning:
1. Skyl pærerne og
skræl dem, evt. med kartoffelskræller.
Fjern stilk og
kernehus.
Pærerne kan være
hele eller deles over en gang på langs.
2. Efterhånden som
pærerne er klar, lægges de i koldt vand,
tilsat lidt eddike
eller citronsaft, så de ikke bliver mørke.
3. Kog en lage af
vand, tynde citronskiver og sukker.
Læg pærerne i, nogle
stykker ad gangen og kog dem 5-10 min,
alt efter hvor hårde
de er.
Hvis lagen koger
væk, må man spæde i god tid med vand.
4. Læg efterhånden
pærerne i henkogningsglas.
5. Skræl ingefæren
og skær den i så mange stykker, som der er glas.
Lad stykkerne koge
med lagen, der skummes og hældes over pærerne.
6. Sæt glassene i
bradepanden, der stilles nederst i en kold ovn.
Sæt termostaten på 150 °C.
Når termometeret
inde i ovnen (se ovenfor) viser 85 °C, skrues ned for ovnen til 90 °C.
Lad frugten koge i ½
time.
7. Sluk for ovnen og
lad glassene stå i 10 min for åben dør.
Til
toppen
Se alle de bedste opskrifter med Henkogning
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.