Coq au Vin eller på dansk Hane i vin er fransk kogekunst,
når den er bedst. Coq au vin er en fransk ret bestående af kyllingekød, løg,
perleløg, gulerødder og rødvin, helst fra Bourgogne. Hvidvin kan også benyttes,
i dette tilfælde kaldes retten for "Coq au blanc"
Til 4 personer.
Tilberedningstid: ½ time. Stegetid: ca 45 min. Ikke fryseegnet.
# Ingredienser
1 stor (hane)
kylling eller 1 poulard
3 spsk smør
2 spsk olie
75 g spæk
250 g skalotteløg
½ dl cognac
3 dl rødvin eller
hvidvin
2 dl hønsekødsuppe
eller bouillon
Krydderbuket af:
1 kvist timian
1 laurbærblad
4-5 persillekviste
Desuden:
2 fed hvidløg
salt og peber
250 g champignoner
3 spsk smør
3 spsk hvedemel
* Tilberedning
1. Del den
istandgjorte kylling i portionsstykker.
Brun dem i smør og
olie på alle sider i en gryde.
Tag dem op af gryden
og svits derefter spækterninger og pillede løg i fedtstoffet.
2. Kom kødet tilbage
i gryden og hæld cognac på.
Flambér - PAS PÅ
emhætten - og når flammerne er døet ud tilsættes vin, bouillon og
krydderurtebuket samt knuste hvidløgsfed.
3. Krydr retten med salt
og peber og lad den snurre under låg i en halv time.
4. Rist imens du rensede
champignoner i smørret i en anden gryde.
Kom dem i retten du sidste
minutter af stegetiden.
5. Rør smør og mel
sammen til en smørbolle.
Jævn retten hermed.
Lad den koge igennem og smag den til med salt og peber.
Flûtes eller løse
ris serveres til.
INFO:
Andre franske regioner har varianter af retten med lokal
rød- eller hvidvin som fx Coq au vin Jaune (Jura), Coq au Riesling (Alsace), Coq
au Pourpre eller Coq au Violet (Beaujolais nouveau), Coq au Champagne osv.
Coq auVin
1. Del kylling eller
poulard i portionsstykker.
Se Partering af fjerkræ HER
2. Brun kødstykkerne,
tag dem op og brun derefter spækterninger og hele løg.
3. Rør smør og mel
sammen til en jævn masse.
4. Pisk smørbollen i
den koghede sky.
Saucen må ikke blive
for tyk.
I alle tilfælde
passer løse ris godt til.