Prøv
disse vidunderlige retter med svinekød. Vi har hentet inspiration både i
Frankrig og Marokko, men kødet er dansk.
Mørbrad-spid med appelsin og
chili
Arbejdstid:
25 min. Trækketid: 20 min. Stegetid: 10min. Ikke fryse-egnet. 2 personer. Er du
alene så halver portionen.
#
Ingredienser til Mørbrad-spid med appelsin og chili:
*
Sådan
laver du Mørbrad-spid med appelsin og chili:
250-300
g afpudset svinemørbrad
1
appelsin (i både)
Marinade
og dip: 3 spsk appelsinmarmelade
3
spsk sojasauce 2 spsk chilisauce
1
spsk dijonsennep 1 fed hvidløg (knust)
salt
og peber
Salat:
50
grucolasalat eller babyspinat 300 g kogt korn eIler ris (100-125 g rå) 2 revne
gulerødder 2-3 spsk olie-/ eddikedressing
Rør
marinaden sammen og del den i to portioner.
Skær
mørbraden i tykke skiver og vend dem sammen med den ene portion marinade. Lad
dem trække 20 min.
Træk
kød på spyd sammen med appelsinbåde og steg dem under grillen i ovnen 4-5 min.
på hver side.
Skyl
og slyng salat/spinat grundigt og vend dem sammen med de øvrige ingredienser
til salaten. Server med resten af marinaden som dip.
Nakkefilet i gryde med
græskar og marokkanske krydderier
Arbejdstid:
40 min. Koge/stegetid: 1 time og 10min. Fryse-egnet. 4 personer.
#
Ingredienser til Nakkefilet i gryde med græskar:
*
Sådan
laver du Nakkefilet i gryde med græskar:
500
g nakkefilet (store terninger) 1+1 spsk olie salt og peber
1
løg (finthakket) 3 fed hvidløg (finthakkede)
10
g frisk ingefær (finthakket)
1
tsk stødt spidskommen
1
tsk paprika
%
tsk stødt cayennepeber
1
dåse hakkede tomater
2
dl vand
1
lille græskar (500 g frugtkød) 50 g rosiner
Tilbehør:
couscous og frisk koriander
Brun
kødet på en stegepande med olie og krydr med salt og peber.
Steg
løgene blanke i en stegegryde med olie og tilsæt kød, hvidløg, ingefær og
krydderier.
Steg
under omrøring et par min. og tilsæt tomater og vand.
Lad
retten simre under låg 45 min.
Skær
imens græskarret i både og skrab kernerne ud.
Skær
skrællen af og skær frugtkødet i tern.
Vend
dem i gryden sammen med rosinerne og lad retten simre yderligere ca. 20 min.
til alt er mørt.
Smag
til med salt og peber og server med dampet couscous (efterpakkens anvisning) og
frisk koriander.
Tartiflette
Tartiflette
er en fransk ret fra Savoie-regionen. Den består af kartofler, bacon og ost (Reblochon),
og nogle tilsætter også løg. Som variation kan du erstatte bacon med laks. I
den oprindelige version, udviklet af Reblochon-producenterne, bruges en hel ost
vi nøjes med lidt mindre.
Arbejdstid:
30 min. Stege/bagetid: 1 time og 20 min. Fryse-egnet. (2-3 personer)
#
Ingredienser til Tartiflette:
75
g baconterninger
1
løg (finthakket)
evt.
15 g smør
½
dl hvidvin eller tør vermouth
600
g kogte, pillede kartofler (i tern)
1f2
dl piskefløde
salt
og peber
75-100
g Reblochon
Tilbehør:
grøn
salat eller grønsager og evt. brød
*
Sådan
laver du Tartiflette:
Tænd
ovnen på 175 °C.
Steg
baconterninger gyldne på en pande og tilsæt løgene.
Steg
under omrøring, til løgene er bløde og gyldne (ca. 10 min.) tilsæt evt. smør om
nødvendigt.
Hæld
vinen på panden og lad den koge næsten væk.
Tilsæt
kartoflerne og vend rundt.
Tilsæt
fløden og giv det et opkog.
Krydr
med salt og rigeligt friskkværnet sort peber og hæld retten i et smurt ovnfast
fad.
Skær
osten i skiver (med skorpe).
Fordel
dem over retten og dæk med stanniol.
Sæt
fadet i ovnen ca. 1 time.
Tag
stanniolen af og vend rundt i retten.
Gratiner
under grillen i ovnen, til overfladen er gylden (5-8 min.) og server med en
grøn salat eller dampede grønsager og evt. brød.
Tips:
Hvis du ikke kan skaffe reblochon, så prøv med en anden rødkit-ost eller en
brie.
Svinekam med æblefyld og
sprød svær
Arbejdstid:
1 time. Koge/stegetid: 2 timer. Ikke fryse-egnet. 6 personer.
#
Ingredienser til Svinekam med æblefyld og sprød svær:
1½
kg svinekam med svær (uden ben)
1
spsk salt
1
lille løg (skiver)
majsstivelse
eller saucejævner
æblevineddike
Fyld:
1
lille løg (finthakket)
1
spsk olie eller smør
1
æble (i små tern)
1
spsk hakket salvie
salt
og peber
Tilbehør:
kogte
eller stegte kartofler og grønsager
*
Sådan
laver du Svinekam med æblefyld og sprød svær:
Begynd
med fyldet:
Steg
løgene bløde og blanke i en gryde med fedtstof og tilsæt æbler og salvie.
Steg
under omrøring et par min., krydr med salt og peber og hæld det ud på en
tallerken til afkøling.
Rids
sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum og skær en lomme i stegen lige
under sværens fedtlag.
Gnid
salt ned mellem hver svær.
Kom
fyldet ind i lommen og luk begge ender med kødsnor eller kødnåle.
Hæld
3 dl vand i en lille bradepande, og læg løg skiverne i vandet.
Læg
kødet på en rist ovenpå, så sværen ligger så lige som muligt.
Læg
evt. lidt stanniol eller et stykke kartoffel under stegen, hvor den er tyndest,
for at få sværen til at ligge helt vandret.
Sæt
stegen midt i en kold ovn.
Tænd
ovnen på 200 °C og lad stegen stå i ca. 1½ time.
Skru
evt. op til 250 °C de sidste 15-20 min., hvis sværen ikke er sprød.
Tag
stegen ud af ovnen, si skyen op i en gryde og skum fedtet fra.
Der
skal være ca. 3 dl sky tilsæt vand eller æblemost, hvis der mangler væske.
Kog
saucen igennem og jævn den til passende konsistens.
Smag
til med æblevineddike, salt og peber.
Skær
stegen i skiver og server fx med ristede kartofler.
Tips:
Brug evt. et stegetermometer: centrumtemperaturen skal være 65 °C.
Pizza
Svinekødsrester
er som skabt til pizza:
Fordel
lidt pesto eller sauce på et stykke udrullet pizzadej og strø kogte
kartoffeltern over.
Drys
med fintsnittet restekød af steg eller gryderet og lidt revet ost og bag
pizzaerne ved stærk varme (250-275 °C) ca. 10 min.
Drys
med frisk basilikum eller lidt rucolasalat.
Marcipangrisen har sandsynligvis været kendt i Danmark i
mere end hundrede år.
Kilde: Hjemmets bedste MAD