En skøn og lidt glemt klassiker, men svinekæber smager
fantastisk. Gule ærter er propfyldt med protein. Mættende. Fedtfattigt.
Billigt. God ret til mange.
4 personer
# Ingredienser Gule ærter med svinekæber:
Gule ærter:
1 dl olie
8 svinekæber
300 g bacon skåret i tern
2 løg skåret i tern
1 fed hvidløg, pillet og hakket
¼ knoldselleri, skrællet og skåret i tern
500 g gule ærter (flækærter)
120 g hvidvin
1 l vand
1 bouillonterning (hønsebouillon)
100 g smør
3 spsk eddike
40 g timian (kommes i kaffefilter og bindes tæt)
sennep (grov)
1 tsk salt, groft
peber
Salat med mormordressing:
2 salathoved (hjertesalathoveder, skyllet, og i grove
stykker )
1 dl fløde
1 citron, saften af
100 g bacon skåret i tern
1 håndfuld purløg, skåret fint
¼ tsk salt, groft
sukker efter smag
* Sådan laver du Gule ærter med svinekæber:
Gule ærter:
Bacon i tern og svinekæber brunes godt i olien i en
tykbundet gryde.
Løg, hvidløg, knoldselleri kommes i og ristes med i ca. 1
minut.
Tilsæt flækærter og timianposen og vend godt rundt.
Tilsæt hvidvin, 1 l vand, bouillonterning og timian og læg
låg på.
Kog ved svag varme ca 1 time – rør ca. hver 10. minut og
tilsæt evt. ekstra vand lidt ad gangen.
Når retten har kogt ca. 1 time, og kødet er mørt, tilsættes
smør, eddike.
Smag til med salt og peber, smag gerne flere gange.
Tag timianposen op før servering.
Salat med mormordressing:
Rist baconen og vend med det hakkede purløg.
Pisk fløde, sukker og citron, til det er luftigt.
Smag til med salt.
Vend dressingen med hjertesalaten.
Servér grov sennep til.
Tips: Retten kan laves med andre kødudskæringer/typer eller
bruges som tilbehør til andre retter, hvis retten laves uden kød.
Salaten kan erstattes af evt råkost eller anden god salat.
God ret at lave dagen før eller i store portioner og fryse
ned.
Vegetarisk version: Tilbered retten uden kød og servér brød
til. Tilsæt evt. flere grønsager 10 minutter, inden retten er færdig. Kom en
spsk rygeost i til sidst.
I salaten kan bacon erstattes med ristet rugbrød.
Se flere retter med gule ærter HER
INFO: Gule ærter er en klassisk dansk ret, der traditionelt
spises om vinteren. Retten hører til kategorien søbemad, som spises med ske og
tilberedes i en gryde. Gule ærter består af modnede tørrede ærter, som koges
møre sammen med en klar suppe kogt på kød og suppegrønsager.