Det franske ord cocotte henviser til en bestemt type lerfad
med tætsluttende låg. Den blev typisk brugt til retter, der skulle simre i
timevis. Derfor er udtrykket efterhånden kommet til at referere til en ret med
kød, der først er brunet og siden kogt langsomt med urter og måske, som her,
vin.
Forberedelsestid 15 min. Tilberedning 50 min. Krævende. Til
4 pers.
# Ingredienser
4 kalvekoteletter, ca. 200 g pr. stk.
60 g smør
300 g kalveafpuds eller ben, hakket (bed slagteren om det)
2½ dl chablis
bouquet garni (se opskrift)
70 g bacon, i små tern
1 lille løg, finthakket
1 gulerod, i små tern
1 majroe, i små tern
1 spsk friskhakket persille
* Tilberedning
1. Kalvekoteletterne krydres med salt og peber.
En stor pande stilles på et middelvarmt blus og to tredjedele
af smørret smeltes herpå.
Brun koteletterne 2-3 min på hver side.
Når kødet er brunet, lægges det over på en tallerken.
Kalveafpudset brunes ligeledes godt i smørret.
Læg koteletterne tilbage på panden.
Læg låg på panden og steg koteletterne ca. 4 min på hver
side ved lav varme.
Derefter lægges både koteletter og afpuds igen over på en
tallerken.
Skru nu op for blusset og kog kødsaften ind i 3-4 min, til
den er karamelliseret og tyktflydende. Afpudset sies for at fjerne evt.
overskydende fedt og lægges derefter tilbage på panden.
Hæld hvidvinen over og kog panden af.
Lad vinen koge i ca. 5 min, til den er godt indkogt.
Hæld nu 5 dl vand på panden sammen med en bouquet garni.
Lad det koge i ca. 30 min.
Nu hældes saucen ned i en stor kande gennem en si.
Smid kalveafpuds og bouquet garni ud.
2. Mens saucen koger, smeltes resten af smørret på en
separat pande.
Baconternene steges gyldne, ca. 3 min.
Tilsæt løg og gulerod og steg i et par min, inden majroen
tilsættes.
Skru ned for blusset, læg låg på panden og lad blandingen
stege i 8 min.
3. Saucen hældes over grønsagsblandingen, og det hele koger
igennem i ca. 10 min.
Læg kalvekoteletterne ned i den varme sauce og lad retten
simre ved svag
varme i ca. 5 min, til kødet er gennemvarmt.
Retten serveres straks, gerne pyntet med masser af hakket
persille.
Se alle de bedste opskrifter med Gryderetter
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.