Tempura (天ぷら eller 天麩羅,
også tenpura) er en måde at friturestege mad i det japanske køkken. Det består i
at forskellige slags fisk, svampe, grønsager og unge blade bliver indhyllet i en
dej af mel, æg og isvand og gennembagt hurtigt i varm olie (140 til 190 °C).
I Japan anvendes fint tempuramel til dejen, der fremstilles af
ris, og som i andre lande til dels kan findes i asiatiske levnedsmiddelbutikker
eller delikatesseforretninger. I stedet for tempuramel kan man også benytte hvedemel.
Særligt velegnet til gennembagning er rejer og hummerkrabber. Blandt grøntsagerne
hører sødekartofler, lotus, aubergine, ærtebælge, løg, gulerødder, paprika og aspargeshoveder
til de foretrukne. Udenfor Japan bliver kød (især kalkunsk høne) og frugter (f.eks.
bananer) også tilberedt på denne måde.
Tempura var oprindelig rester på panden, hvor små dej- og grøntsagsstykker
blev skummet af efter stegningen af den egentlige ret og tilbudt som særlige sprøde
salte varianter. Denne tilberedningsform og ordet tempura stammer formentligt fra
portugisiske jesuitter-missionærer i det 16. århundrede. Det latinske ord tempora
er kort for fastetid. Den lange form er ad tempora quadragesimae (i fastetiden),
men her er det dog nok nærmere afledt af quattuor tempora, tamperdag. I Italien
kaldes tilberedelsesformen for fritto misto.
I modsætning til almindelig brug i det japanske køkken er tempura
meget fedtholdtig. Den spises som hovedret og også kombineret med soba, på ris som
tendon og med andet fedtfattig mad. Tempura spises som regel straks efter tilberedelsen
med tentsuyu-sovs eller dyppesovs tilberedt af sake og sojasovs og tilsat ræddike
og ingefær. Tempura har også holdt sit indtog indenfor sushi, hvor det ofte bruges
som varmt fyld. Udenfor Japan tilberedes hele sushiruller også som tempura.
Se de bedste opskrifter med Tempura
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------