Balsamicoeddike (italiensk: aceto balsamico eller balsamico)
er en aromatisk mørk eddike med en bittersød smag og en lidt sirupsagtig
konsistens. Den fremstilles i Modena i Italien af ugærede hvide trebbiano-druer
og modner i træfade. Den kan fås overalt i forskellig pris og kvalitet.
Balsamico bruges til dressinger, saucer og marinader.
Betegnelsen aceto balsamico er ikke reguleret, men der er
tre beskyttede balsamicoeddiker: Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, Aceto
Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia og Aceto Balsamico di Modena. De to
traditionelle balsamicoeddiker er fremstillet af reduceret druemost, der lagres
i flere år i en række trætønder og produceres udelukkende i Modena eller Reggio
Emilia. Navnene er beskyttet af Den Europæiske Unions beskyttede
oprindelsesbetegnelse, mens den billigere balsamicoeddike fra Modena (Aceto
Balsamico di Modena) er tilsat vineddike og produceres i Modena eller Reggio
Emilia med en beskyttet geografisk betegnelse.
Balsamicoeddike indeholder ikke balsam: ordet balsamico (fra
latin balsamum, fra græsk βάλσαμον) betyder "balsamlignende":
"genoprettende" eller "helbredende".
Se opskrifter med Balsamicoeddike
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv også Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person,
Børnekokke eller Mad på 30 min.