Tykmælk er fremstillet af mælk, som er syrnet med en
mælkesyrekultur. Dermed er yoghurt i familie med andre syrnede mælkeprodukter
som skyr, ymer, ylette, Yoghurt, creme fraiche og kærnemælk, blot anvendes der
en anden type mælkesyrekultur, som giver den karakteristiske smag. I stedet for
tykmælk kan du bruge ylette, yoghurt og ymer.
4 personer.
# Ingredienser
1 liter tykmælk
1¼ dl cremefraiche 18%
2 spsk sukker
Rabarbersauce:
½ kg vinrabarber i 2 cm skrå stykker
½ dl vand
125 g sukker (ca. 1½ dl)
korn fra ¼ stang vanilje
1½ tsk kartoffelmel
½ dl vand
Pynt:
friske mynteblade
* Tilberedning
Sæt 3 kaffefiltre i en sigte over en skål.
Fordel tykmælken i kaffefiltrene og
lad den stå til afdrypning i køleskabet i ca. 3 timer.
Kom den afdryppede tykmælk i en skål og vend cremefraiche og
sukker i.
Smag til.
Rabarbersauce:
Bring imens rabarber, vand og sukker i kog i en tykbundet
gryde.
Kog blandingen ved svag varme og under låg ca. 2 min eller
til rabarberne er møre.
Hæld de kogte rabarber til afdrypning i en sigte over en
skål.
Mål saften og tilsæt vand, til der er 3 dl i alt
(gem de kogte rabarber til en rabarbertrifli, se tips).
Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt vaniljekorn.
Bring saften i kog og smag den til.
Rør kartoffelmel og vand sammen i en skål.
Tag gryden af varmen og tilsæt jævningen under omrøring
(herefter må saucen ikke koge). Lad rabarbersaucen køle af.
Ved serveringen:
Fordel dessert-tykmælken i portionsskåle og
server rabarbersaucen i en kande ved siden af.
Tips: De afdryppede rabarber kan anvendes til en
rabarbertrifli.
Vend 3 spsk sukker og korn af ½ stang vanilje i rabarberne.
Knus 100 g makroner og læg dem i 4 portionsglas.
Fordel herpå 4 spsk sød portvin, fx tawny.
Læg derefter rabarber og flødeskum pisket af ¼ liter
piskefløde i glassene.
Pynt med knuste makroner.
Se alle de bedste opskrifter med Rabarber
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.