Dessert. Arbejdstid: 30 min. Bagetid: ca 30 min. Svaletid: ca 30 min. Middelsvær at lave. Mellem pris. (4 personer).
# Ingredienser
til Flydende ø:
6 æggehvider
160 g sukker (ca 2
dl)
Cremesauce:
5 dl sødmælk, evt.
delvis fløde
6 æggeblommer
140 g sukker (ca 1½
dl)
1 stang vanilje
Endvidere:
smør og sukker til
formen
Charlotte- eller
souffléform
*
Sådan laves Flydende
ø:
Cremesauce:
1. Flæk
vaniljestangen og kom den i mælken.
Kog mælken op, tag
den fra varmen og lad vaniljestangen trække heri en halv snes min.
Fjern den.
2. Pisk
æggeblommerne lyse og luftige med sukkeret i en skål.
Pisk lidt af den
hede mælk i og pisk herefter æggemassen sammen med mælken i gryden.
Brug helst en
emaljeret gryde eller en stålgryde. Aluminium misfarver mad med meget æg og
mælk.
Pisk og varm op ved
jævn varme, til cremen tykner. Den må ikke koge.
Tag den fra varmen,
og lad den blive kold under hyppig omrøring, så den ikke trækker skind. Den kan
også sis.
3. Sæt ovnen på 180
°C.
Kom så meget vand i
en bradepande, at det kan stå 2/3 op om formen.
4. Pisk æggehviderne
næsten stive med 4-5 spsk af sukkeret.
Pisk dem meget stive
og tilsæt det resterende sukker.
Pisk yderligere
lidt, til marengsmassen er ensartet.
5. Smør formen og
drys den med sukker.
Fyld æggehvidemassen
i, læg pergamentpapir eller folie over, så massen ikke tager farve, og sæt den
i vandbadet i ovnen.
Bag, til desserten
virker stabil, ca 25 min.
6. Vend »øen« ud på
et rundt, halvdybt fad og lad den blive kold.
Hæld den kolde
cremesauce ved, til Øen flyder.
Tips: Desserten tåler at vente koldt et par timer.
Små nøddekager klæ'r
denne franske dessert.
En luksusversion er
at tilsætte marengsmassen 100 g brændte, stødte mandler.
Og/eller at fore
formen med smeltet karamel, før massen kommes i og bages.
Eller karamellen
hældes over Øen straks før cremesaucen.
I slægt med denne dessert
er Sneæg. Her formes marengsmassen til »æg«, der koges i den vaniljekogte mælk,
før denne bruges som basis for cremesaucen.
Se flere
opskrifter med Dessert
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------