Skal
du fejre din egen eller en fra familiens fødselsdag, så får du her et dejligt
fødselsdagskagebord. Her er skønne kager til alle aldre - det bliver så flot
I forgrunden smørbagte sneglekager og nemme sveskesnitter.
Derpå en festlig lagkage med fyld af creme, marmelade og makroner og bagved de
fine marieboller med flødecreme.
Marieboller
Lagkage
Sveskesnitter
Sneglesmåkager
Marieboller
Ideen med de lækre konditorkager er, at vandbakkelsesdejen
skal hæve op gennem mørdejspladen under bagningen. Luk ikke op for ovndøren
under bagningen, så falder kagerne sammen. Lad også kagerne blive helt tørre, dvs.
lad dem stå lidt i ovnen med åben ovnlåge, når de er færdigbagte.
Arbejdstid: 45 min. Bagetid: ca. 20 min. Ikke fryse-egnet
(12-14 stk.)
# Ingredienser til Marieboller:
Mørdej:
150 g hvedemel
5 spsk flormelis
100 g smør
2-3 spsk fløde
Vandbakkelsesdej:
2 dl vand
80 g smør
100 g hvedemel
2-3 æg
Creme:
2 blade husblas
2½ dl fløde
½ stang vanilje
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 spsk majsstivelse
2 dl piskefløde
flormelis og evt. gelé
*
Sådan laver du Marieboller:
Mørdej: Bland mel og flormelis og hak det kolde smør i.
Tilsæt fløde og saml hurtigt dejen.
Lad den hvile koldt 30 min.
Vandbakkelsesdej: Giv vand og smør et opkog i en gryde.
Tilsæt melet på en gang og rør det sammen, til dejen slipper
gryde og ske.
Tag gryden fra varmen og lad det køle lidt af.
Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt mellem hvert.
Dejen skal være så smidig, at den nemt falder fra skeen.
Udrul mørdejen til en tynd plade og udstik 6 cm runde dej
plader.
Sæt klatter af vand bakkelsesdejen på en bageplade med
bagepapir, brug to teskeer eller sprøjt dejen ud.
Læg en mørdejsplade over hver top og klem let sammen.
Bag kagerne ved 200 °C i 20 min. - de skal være helt tørre,
før de tages ud af ovnen.
Creme: Læg husblassen i koldt vand.
Giv fløde og den flækkede vaniljestang et opkog.
Pisk æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen i en skål og
pisk den kogende fløde i.
Hæld det tilbage i gryden og pisk cremen til den når
kogepunktet.
Tag gryden af varmen og smelt knuget husblas i den varme
creme.
Hæld cremen i en skål til afkøling.
Pisk fløden til blødt skum og vend den sammen med vaniljecremen.
Skær en ridse i kagerne og fyld cremen i med en ske eller sprøjtepose.
Drys med flormelis og læg evt. en geleklat på toppen.
Lagkage
Arbejdstid: 45 min. Bagetid: 10 min. Ikke fryse-egnet. 1
kage
# Ingredienser til lagkage:
Bunde:
150 g blødt smør
150 g sukker
3 æg
2 tsk vaniljesukker
½ tsk bagepulver
50 g mandler
reven skal fra 1 citron
125 g hvedemel
Creme:
se opskriften ved marieboller
Fyld:
1½ dl jordbær- eller hindbærsyltetøj
4-5 store makroner
Pynt:
½ l piskefløde, krymmel, flag og lys
*
Sådan laver du lagkage:
Bunde: Rør smør og sukker godt sammen og rør æggene i et ad gangen.
Bland vanilje, bagepulver,
finthakkede mandler og reven citronskal i melet.
Rør det i dejen og fordel den i 3 smurte lagkageforme.
Bag bundene midt i ovnen ved 225 °C i 8-10 min.
Tilbered en portion kagecreme (se under Marieboller).
Læg bundene sammen med creme, knuste makroner og syltetøj.
Lad lagkagen trække med fyldet nogle timer, eller fra den
ene dag til den anden, så smager den bedst.
Pisk fløden til skum og pynt lagkagen på både sider og
overflade.
Pynt med krymmel, flag og lys.
Sveskesnitter
Til disse nemme snitter er der brugt færdig butterdej. Køb
butterdej i en rulle - det er det nemmeste.
Arbejdstid: 20 min. Bagetid: 15-20 min. Ikke fryse-egnet. (ca.
20 stk)
# Ingredienser til sveskesnitter:
1 rulle butterdej
5-6 spsk sveskemos eller æblemos
1 æg og lidt mælk til pensling
evt. perlesukker
*
Sådan laver du sveskesnitter:
Udrul dejen til ca. 2 mm tykkelse.
Skær en plade (20x25 cm) og læg den på en bageplade med bagepapir.
Fordel sveske- eller æblemos på dejen.
Skær resten af den udrullede butterdej i ca. ½ cm smalle
strimler.
Læg dem som gitterværk på kagen.
Pensl med sammenpisket æg og mælk og drys evt. med
perlesukker.
Bag kagen ved 225 °C i ca. 20 min.
Skær den i den i snitter (4x6 cm), når den er helt afkølet.
Sneglesmåkager
Arbejdstid: 20 min. Bagetid: ca. 10 min. Ikke fryse-egnet
(ca. 50 stk.)
# Ingredienser til sneglesmåkager:
200 g hvedemel
150 g smør
100 g sukker
1 æg
2 spsk kakao
*
Sådan laver du sneglesmåkager:
Hak det kolde smør i melet og bland sukker i.
Tilsæt ægget og saml dejen.
Tag halvdelen af dejen fra og ælt kakao i.
Rul begge deje ud til hver en tynd firkantet plade (8-10 cm
bred).
Læg den mørke dej på den lyse og rul sammen som en roulade.
Skær rouladen i tynde skiver og læg dem på en bageplade med
bagepapir.
Bag kagerne ved 200 °C i 6-8 min.
Afkøl kagerne på en rist og opbevar dem i en kagedåse.
Kilde: Hjemmets bedste MAD